Srbija

Direktno.rs

20. 08. 2024. 12:53 1

Vrsajkov: Zašto sva deca obolela od retkih bolesti ne mogu da dobiju pomoć države

Iako procene iz 2018. pokazuju da u Srbiji živi oko 450.000 osoba koje boluju od retkih bolesti, mnoge od njih nisu znale da je ove godine iz budžetske rezerve prebačeno 150 miliona dinara kako bi se isplatila jednokratna pomoć porodicama sa decom i odraslima u ovoj kategoriji, izjavio je prim. dr Vladimir Vrsajkov, predsednik GrO Stranke slobode i pravde Novi Sad, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- Da li zbog poslovične nesposobnosti vlasti ili namere Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da što manje novca potroši, tek mnogi naši građani koji pate od retkih bolesti uskraćeni su za jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, kao i vaučere od 35.000 dinara za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i 50.000 dinara za rehabilitaciju i rekreaciju.

Mnogi roditelji nisu ni znali da 1. jula ističe rok za prijavu i nisu na vreme podneli zahtev. S druge strane, zbog tromosti zdravstvenog sistema, brojni građani ni ne znaju da njihovo dete ima retku bolest, niti su čuli za mogućnost dobijanja novčane pomoći. Tako je nesposobnost i bahatost naprednjačkih kadova ponovo dovela do diskriminacije mnogobrojne dece i roditelja.

Tražimo da se svaki roditelj čije je dete upisano u Registar dece sa retkim bolestima odmah pismeno obavesti o tome, kao i o svim njegovim daljim pravima. Pored toga, zahtevamo da se ovaj "tajni rok" za subvencije, umesto do 1. jula produži do kraja godine, kako bi svi građani koji imaju pravo dobili pomoć i, uprkos bolesti, poboljšali kvalitet života - zaključio je prim. dr Vladimir Vrsajkov, predsednik GrO Stranke slobode i pravde Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati