Srbija

[ Izvor: N1 ]

31. 07. 2024. 21:39 29

Dušanu sa Kopaonika inspekcija naložila da izbaci stoku

Stoka u štali u sred planine, a nepoželjna. Postoji i to. U Srbiji. Na Kopaoniku. Dušanu Igroviću, komunalna inspekcija naložila da iz bačije na Kopaoniku "izbaci" stoku, da u roku od 30 dana ukloni dve krave i dva teleta, jer se nalazi u Turističkom centru Kopaonika u kojem je držanje domaćih životinja zabranjeno.

Dušan Igrović sa suprugom Milijankom ostaje na Kopaoniku baš kao hajduci - od Đurđevdana do Mitrovdana. Tako su i njegov otac i deda pre njega. I nikome nikad to nije smetalo. Ali, lokalna vlast u Raški sada traži da stoku izmesti. Kažu, na ovoj planini joj nije mesto.

- Ako smetam, ja ću da idem. Mislim da bi trebalo da me puste da živim na svom imanju. Dani su mnogo teški. Pogotovo za mene. I moj život - kaže Igrović za N1.

Ovaj penzioner sa svojom suprugom ostaje na Kopaoniku zbog dve krave i dva teleta. I to u drvenim objektima.

- Mene hoće da najure sa moje imovine. Ne teram u državno. Ne puštam tamo. Samo u privatnoj svojini - kaže Igrović.

A onda im je stiglo obaveštenje od komunalne inspekcije u Raški da stoku mora da se pokupi i otera. Ili će umesto njega to učiniti nadležne službe.

Kažu da susret sa inspektorom nije bio prijatan.

- Inspekotor je došao i drao se na mene. Bila sam sama. Zvala sam muža da dođe jer nisam imala kud. Napao me da se iselimo. Kaže da nas je tužio investitor jer hoće da pravi hotel. I ne može da proda apartmane od nas - priča Milijanka Igrović.

"Nigde na svetu seljak nije oteran iz turističkog centra"

Da li turistima smetaju Dušanove krave? Reklo bi se da deca uživaju u druženju sa životinjama. U to smo se i lično uverili. Komšije koje su tu decenijama, kažu da bi domaćinstvo trebalo sačuvati, umesto da ga teraju. I to sa svog imanja.

- Oni nikome ne smetaju, niti su smetali ovolike godine. Jer su savesni, pedantni i dobrodošli nama - kaže jedna sugrađanka.

- Ne smetaju. Samo nam čine. Mislim da bez njih ne bih došla na Kopaonik - navodi jedna turistkinja.

- Nigde su svetu seljak nije oteran iz turističkog centra. Ni u Austriji ni u Švajcarskoj. Tamo su jako zaštićeni - priča nam druga.

U rešenju inspekcije piše da se prema Odluci o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na području Raške, u urbanizovanim naseljenim mestima, kao i Turističkog centra Kopaonik, ne mogu držati kopitari i papkari, a ostale životinje samo pod uslovima propisanih odlukom.

Tako su kopitari i papkari postali nepoželjni pred najezdom ekskuzivnih hotela i apartmana. Nadležnima su izgleda Dušanove krave problem veći od deponija koje na ovoj planini niču na svakom koraku, problem veći od toga što na Kopaoniku nema kanalizacije pa se fekalije izlivaju u rečice ili na skijaške staze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati