Srbija

Direktno.rs

30. 07. 2024. 08:22 6

Protest u Šapcu protiv Rio Tinta najmasovniji, veći od Svesrpskog sabora

U ponedeljak je u više mesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Arhiv javnioh skupova objavio je, na osnovu svojih podataka, procenu posećenost po gradovima, gde broj u zagradi označava ekvivalent posećenosti u Beogradu, srazmerno broju stanovnika:

Aranđelovac: 1.500 (91.000)

Barajevo: 260 (39.000)

Kraljevo: 2.700 (61.000)

Ljig: 400 (179.000)

Šabac: 7.000-7.500 (190.000-203.000)

Sa svojih više od 7.000 učesnika, protestni skup u Šapcu je postao dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine, veći i od Svesrpskog sabora iz juna, ističu iz Arhiva javnih skupova.

Litijum jači motiv za izlazak na ulice od izborne krađe, nasilja i Kosova

Posle rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litijuma od strane stanovništva Mačve, navode iz ove organizacije.

Posebno napominju da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mesta u kome se održavaju, od 14 protesta organizovanih ovog leta protiv Rio Tinta njih čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu. Takođe, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od Petog oktobra.

Imajući na umu da se sve ovo dešava usred letnjih žega, u sezoni za koju se tradicionalno smatra da je „mrtva“ za održavanje protesta, očigledno je da se rudarenje litijuma pokazuje kao dosad najjači motiv za izlazak na ulice otkako je u Srbiji ponovo uvedeno višestranačje, jači i od izborne krađe, nasilja i Kosova, ocenjuju iz Arhiva javnih skupova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati