Srbija

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 15:32 42

Srbija na NOGAMA: Kreće talas protesta protiv Rio Tinta, pogledajte gde će sve biti održani

Nakon što je Vlada Srbije usvojila Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" - građani su se probudili! Iz dana u dan, širom zemlje, organizuju se i najavljuju se protesti protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja i eksploatacije litijuma, a brojna okupljanja zakazana su za naredne dane u više gradova.

Po ugledu na Valjevce, koji su se 22. jula ove godine okupili u velikom broju na gradskom trgu u ovom gradu kako bi digli glas i iskazali protest protiv Rio Tinta i iskopavanja i eksploatacije litijuma u Srbiji, lavina je krenula i građani od tada ne prestaju da se okupljaju i bore protiv odluke Vlade, koja odobrava vađenje litijuma, koje će, prema mišljenju brojnih stručnjaka, izazvati ekološku katastrofu nesagledivih razmera.

Građani Valjeva, naglasili su na protestu da je njihovo okupljanje potpuno vanstranačko i pozvali sve ljude, koje god političke orijentacije, verskog opredeljenja, da se ujedine oko toga da se u okolini Valjeva ne rudari jer, kako su naveli, to što je planirano da se budućim naraštajima ostavi "samo bi neprijatelj voleo".

Na njihov poziv odazvala se, i konačno probudila, cela zemlja.

Naime, odmah za Valjevom, ustali su Loznica, Novi Sad, Grocka, Preljina, Koceljeva, gde su građani protestovali proteklih dana, a uskoro će ustati i ostatak Srbije.

Protesti protiv najavljenih iskopavanja kompanije Rio Tinto najavljeni su za:

Negotin, danas u 19 sati

Bogatić, 28. jula u 19 sati

Šabac, 29. jula u 19 sati

Aranđelovac, 29. jula u 19 sati

Kraljevo, 29. jula u 19 sati

Mladenovac, 30. jula (Okupljanje ispred spomenika palim ratnicima) u 19 sati

Raču, 5. avgusta u 10 sati (ispred Opštine).

Podsetimo, Ustavni sud je odlukom IUO - 39/2022 od 13. jula 2024 godine utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" ("Službeni glasnik RS“ broj 8/22) nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati