Srbija

[ Izvor: N1 ]

10. 07. 2024. 20:03 4

Dobija li Ziđin od Srbije tri miliona kvadrata zemljišta?

Ziđin Koper podneo je zahtev za konverziju tri miliona kvadratnih metara zemljišta iz državne u privatnu svojinu, vidi se iz javno dostupnih podataka u katastru. U Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam, pak, navode da je konverzija omogućena samo za građevinsko zemljište, a da je ovde reč o zemljištu na kojem se obavlja eksploatacija mineralnih sirovina, te da im Ziđin Koper nikada nije uputio takav zahtev.

Parcela broj 1257/13 u katastarskoj opštini Majdanpek u svojini je države Srbije. Pravo korišćenja tih 3.328.088 kvadratnih metara, prema podacima katastra, ima kompanija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper DOO Bor).

U katastar je, 28. juna ove godine, upisana zabeležba da je "pokrenut postupak po zahtevu za upis prava privatne svojine - konverzije u korist Srbija Ziđin Koper Bor".

Ovo znači da Ziđin Koper planira da pomenuta 3,3 miliona kvadrata zemljišta upiše kao - svoje vlasništvo.

Zemljište je, međutim, upisano kao "ostalo", a ne građevinsko ili neizgrađeno građevinsko što je zakonski uslov da bi konverzija bila moguća.

Ovo je i ključni argument direktora Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Srbije Đorđa Milića, koji za Fonet izjavljuje da se postupak za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, primenjuje samo na građevinsko zemljište. I da zemljište u Majdanpeku o kojem je reč nije građevinsko zemljište, već zemljište na kojem se obavlja eksploatacija mineralnih sirovina.

Upućeni navode da ovo ne znači da će konverzija zemljišta biti nemoguća.

- Moguće je da grad usvoji novi regulacioni plan i proširi gradsko građevinsko zemljište i na parcelu 1257/13 - objašnjava izvor portala N1.

Zabeležba da je pokrenut postupak po zahtevu za konverziju ovog zemljišta, u katastar je upisana 28. juna.

Dan ranije Opštinsko veće Majdanpek saglasilo se sa predloženim izmenama i dopunama Plana generalne regulacije za naselje Majdanpek.

Agencija: Ziđin Koper nam nikada nije uputio zahtev za konverziju zemljišta

- Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije nema nikakvu ulogu u slučaju pokrenutog zahteva za upis prava svojine u korist kompanije Ziđin Koper, na katastarskoj parceli broj 1257/13 KO Majdanpek - izjavio je Fonetu direktor Agencije Đorđe Milić.

Reagujući na medijske napise da će kompanija Ziđin Koper bez naknade u svojinu dobiti 3,3 miliona kvadrata zemljišta, on je objasnio da se postupak za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, primenjuje samo na građevinsko zemljište.

Kako je naglasio, zemljište u Majdanpeku o kojem je reč nije građevinsko zemljište, već zemljište na kojem se obavlja eksploatacija mineralnih sirovina.

- Kompanija Ziđin Koper nikada nije uputila zahtev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine zemljišta (konverziju) Agenciji za prostorno planiranje i urbanizam Srbije - poručio je Milić.

Prema tome, kako je zaključio, "Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Srbije nema nikakvu ulogu u slučaju pokrenutog zahteva za upis prava svojine u korist kompanije Ziđin Koper, na katastarskoj parceli broj 1257/13 KO Majdanpek".

Kada je omogućena besplatna konverzija

Podsetimo, besplatna konverzija uvedena je izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koje su usvojene u julu 2023.

Vlada Srbije je predlog izmena ovog zakona usvojila 4. maja 2023, svega dan posle velike tragedije koja se desila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

U šturom saopštenju, tada je kratko obelodanjeno i da je "Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade".

Ministar građevine Goran Vesić tada je naveo da se pokazalo da je konverzija uz naknadu "državi za 10 godina donela 30 miliona evra prihoda, jer je skoro 94 odsto konverzija - uređeno bez ikakve naknade".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati