Srbija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

10. 07. 2024. 09:21 5

Država otplaćuje stotine miliona evra umesto Srbijagasa

U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) srpski predstavnici u pregovorima sa ovim zajmodavcem naveli su da će otplatiti dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj umesto Srbijagasa. Novac će biti izdvojen iz budžeta Srbije, a razlog su "izuzetno visoki troškovi gasa nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize".

- To je uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa smanjenjem zaostalih obaveze prema Republici Srbiji za 275 miliona evra. Otplatićemo i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 miliona evra) i 2025. godine (106,3 miliona evra) koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa - navodi se u izveštaju, a prenosi Nova ekonomija.

S ozbzirom na to da se izveštaj i najviše bavi upravo poslovanjem državnih preduzeća, srpska strana je navela i da će za restrukturianje EPS-a biti potrebno „dosta vremena“, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira.

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

- S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže (trenutno postavljene u proseku na 5 odsto) koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li postoji mesta za povećanje da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama - stoji u izveštaju sa napomenom da treba da snagu 1. avgusta ove godine.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa "kako bismo održali snažnu međunarodnu privlačnost Srbije kao investicione destinacije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati