Srbija

Direktno.rs

19. 06. 2024. 10:07 50

Masovni otkazi, radnici pod pritiskom da potpišu sporazumni raskid

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" obaveštavaju javnost da PKC Wiring Systems iz Smedereva otpušta oko 500 radnika mimo zakona i na njihovu štetu", navodi se u saopštenju Sindikata Sloga.

- PKC masovno poziva radnike i vrši pritisak na njih da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu uz naknadu od 150.000 dinara. Time žele da se oslobode što većeg broja radnika (po našim informacijama oko 500), a da pritom ne moraju da naprave program rešavanja viška zaposlenih, što su u obavezi - kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga i narodni poslanik.

On dodaje da na taj način radnici ostaju bez otpremnina koje bi svakako bile veće od sume koja im se nudi, a sa druge strane ostaju bez nadoknade Nacionalne službe za zapošljavanje koja im svakako pripada.

- Udruženi sindikati Srbije "Sloga" savetuju sve radnike da ne prihvate potpisivanje sporazumnog raskida ugovora jer je to klasičan pokušaj prevare od strane PKC prema zaposlenima - ističu iz Sindikata Sloga i dodaju:

- PKC Wiring Systems se bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila. PKC je, takođe, poznat po niskim zaradama koje su najniže u takozvanoj autoindustriji proizvodnje kablova u Srbiji, mobingu i maltretiranju radnika, čestim otpuštanjima, posebno progona sindikalnih predstavnika.

- Radnici rade u lošim i nebezbednim uslovima i izloženi su ponižavajućem tretmanu, posebno žene kada je u pitanju njihov odlazak u toalet. Prema rangiranju našeg sindikata, PKC spada u kategoriju izuzetno loših poslodavaca, poput južnokorejske Jure - zaključuju iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati