Srbija

S. M.

17. 06. 2024. 20:31 1

Nastavlja se borba za apoteke u Kraljevu, sledeća stanica Ustavni sud

Zbog odluke lokalne valsti na čelu sa SNS da se daju u zakup osam objekata Apotekarske ustanove Kraljevo, zamenik zaštitnika građana u ovom gradu Ivan Petrović poslao je inicijativu Ustavnom sudu Srbije u kojoj obrazlaže zašto je ova odluka neustavna i nezakonita. On objašnjava da je pre svega krše Odredba člana 58. stav 1. Ustava, kojom je propisano pravo na imovinu, kojim se jemči se mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona, a Odredbom člana 60. stav 1. Ustava, je propisano pravo na rad, kojim se jemči pravo na rad, u skladu sa zakonom. Taksativno je naveo i sve članove koje ova odluka krši Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Suština je da građani Kraljeva imaju prava na lečenje, kao i autonomija volje vlasnika lokala, jer oni po ovoj odluci nemaju prava da ne pristanu na zakup objekta od starne privatnika sa kojim će grad da stupi u zakup. Da se ne govori o tome da će sada da se stvaori lošu dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite na teritoriji Grada Kraljeva, u apotekama, zdravstvenim ustanovama u svojini Grada. Pri tom prekršene su i druge odredbe Zakona o javnim službama, po kojima je prvo trebalo da donese akt o ukidanju Apotekarske ustanove Kraljevo, a zatim da se sprovede likvidacija.

- Imajući u vidu sve, donošenjem predmetne odluke koja u sebi ima elemente neustavnosti i nezakonitosti, od strane Skupštine grada Kralјeva ne samo da su prekršena ustavna prava građana grada Kralјeva, već je i narušen javni interes, korist, odnosno dobrobit koju ostvaruju svi građani na teritoriji grada Kralјeva, koja se ogleda u društvenoj brizi za zdravlјe na nivou grada Kralјeva - kazao je između ostalog Petrović.

Sporna odluka je doneta na sednici Skupštine grada Kraljeva 23. maja, a opozicija je bila protiv toga. Tražilo s eda se zamenik zaštitnika građana izjasni o njoj, što je Petrović i učinio. On je predočio sve nezakonitosti i neustavnosti iste, ali je na kraju odbornici SNS i SPS izglasali odluku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati