Srbija

S. M.

27. 05. 2024. 20:34 1

Kraljevo daje apoteku u zakup, stručnjaci kažu da je to nezakonito

Sednica Skupštine grada Kraljeva prekinuta je nakon rasprave o odluci gradske vlasti da da u zakup osam objekta Apotekarske ustanove Kraljevo, zbog kako navode zbog "nastalih problema u poslovanju". Lazar Nišavić, šef odborničke grupe Stranke slobode i pravde, koalicija Srbija protiv nasilјa, zatražio je tumačenje stručnog lica o ovoj odluci, pa se u raspravu uključio zamenik zaštitnika građana Grada Kraljeva Ivan Petrović. Nakon njegovog tumačenja, sednica je prekinuta i nastaviće se narednog dana.

Problem je, kako je u svom tumačenju, na poziv opoziconih odbornika, naglasio Petrović to što je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti koju po Zakonu o pravima pacijenata i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mora da obezbedi lokalna samouprava. Posebno o tome govori Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 13.

- U pitanju je javni interes i kao takav, mora da se uključe građani u odlučivanju, a jedini način za to je referendum. Nikako ne može lokalna samouprava sama da odluči da da u zakup apoteku. Može javno-privatno partnerstvo, ali zakup ne, posebno što Apotekarska ustanova Kraljevo ima
i posebnu galensku laboratoriju koja ne može da bude u privatnim rukama - objašnjava Petrović zašto je ova odluka nemoguća.

On je uz to podsetio i da je prethodnih meseci 18.000 građana Kraljeva potpisalo peticiju o nedavanju u zakup apoteke, te se volja građana, s
obzirom da oni pune lokalni budžet mora poštovati.

- Po svim zakonima, pravilnicima, ovo je nemoguće - zaključio je Petrović.

I tada je prekinuto skupštinsko zasedanje.

Grad Kraljevo je jedan od retkih gradova u Srbiji koji još uvek nisu "otuđili" apoteku. U većini drugih, već više od dve godine, one su ušle u ruke privatnih apoteka, te se na taj način, svaka sredina donekle oglušila o Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer je "uskratila svojim građanima pravo na zdravstvenu zaštitu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati