Srbija

[ Izvor: Mediji ]

26. 05. 2024. 13:23 1

Budite na OPREZU: RHMZ uključio novi alarm!

Temperatura u Srbiji ove nedelje će dostići 28 stepeni Celzijusa, a meteorolog Ivan Ristić ističe da nam već od 1. juna stižu letnje temperature, koje će se kretati oko 30. podeoka. Samim tim, biće sve manje kiše, a više sunca. Iako živa u termometru danas još nije dostigla 30 stepeni, prognoza UV indeksa hidrometeorološkog zavoda Srbije pokazuje da je UV zračenje i te kako visoko u većini naše zemlje.

U utorak cela Srbija će goreti

Kako prognozira RHMZ, situacija sa UV zračenjem neće se promeniti drastično u naredna tri dana. Najviši nivo UV zračenja danas je na Crnom Vrhu i u Dimitrovgradu i iznosi 8, što znači da je opasnost od sunca veoma visoka.

Najmanje zračenje je u Prizrenu i iznosi 4, što znači da je umereno.

U ponedeljak će UV zračenje biti najviše na Kopaoniku i iznosiće 8, dok će najniži nivo zračenja biti u Peći i Prizrenu.

Iako se u utorak ne prognozira da UV zračenje u bilo kom delu zemlje pređe 7, cela Srbija biće u crvenom! Kako navodi RHMZ, nivo UV zračenja u svim gradovima biće između 6 i 7, što predstavlja visok nivo UV zračenja.

U Beogradu, tokom sva tri dana UV indeks biće visok i iznosiće 7.

Koji su zdravstveni rizici prekomernom izlaganju suncu

- Opekotine i druge promene na koži;

- Katarakta;

- Rak kože; 

- Maligni melanom kože;

- Težak oblik raka kože koji može nastati posle višegodišnjeg prekomernog izlaganja Suncu.

U mnogim zemljama, zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem su u porastu, naročito rak kože. Povećana izloženost UV zracima u tome svakako ima značajnu ulogu. Najveći deo sveukupne izloženosti UV zracima akumulira se u detinjstvu kada je i najveći rizik od nastanka opekotina na Suncu. Zato je posebno važno zaštititi decu od UV zračenja.

Stižu temperature od preko 30 stepeni, da li nas čeka tropski talas?

Prvih 10 dana juna biće mnogo prijatnije sa letnjim temperaturama. Kako navodi Ristić, cela sledeća nedelja biće bez vetra, a temperatura će se kretati oko 25 stepeni, a onda će sredinom nedelje ponovo pasti kiša.

- Prema meteorološkim modelima ovo je bila najkišovitija nedelja kako u prethodnim tako i u narednim nedeljama, tako da se ne očekuje ovolika količina padavina što će svakako uticati da se reke ponovo vrate u svoja korita i da se smanje šanse za poplave - kaže meteorolog.

- Prave letnje temperature treba očekivati krajem juna kada se očekuje prvi toplotni talas, kaže meteorolog Ristić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati