Srbija

[ Izvor: N1 ]

24. 05. 2024. 08:45 6

Vrane masovno napadaju Nišlije (VIDEO)

Veliki broj Nišlija prijavio je poslednjih dana napade vrana u centru grada. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji pokazuju kako se jedna žena jedva odbranila od dve vrane, a i navodi kako su scene u Nišu nalik na Hičkokove.

Da baš i nije tako, te da je maj vreme kada se vrane i druge ptice gnezde, objašnjava Dušan Stojanović iz Zoo planet u Nišu, piše N1.

- Normalno je da mladunci ptica u ovom periodu iz gnezda. Ono što je bitno napomenuti jeste da ne uzimamo mladunce koji ispadnu iz gnezda. Upravo je to razlog napada vrana. Sive vrane su izuzetno brižni roditelji i reaguju agresivno kad im neko dira mladunce - istakao je on.

Ukoliko se, šetajući kroz park ili drvored, suočimo sa graktanjem i nadletanjem, treba što pre odatle da se pomerimo jer verovatno se na tom mestu nalazi mladunče, kaže on.

- Ili je možda neko prethodno mladunče neki brižni građanin odneo kako bi ga smo nahranio i pomogao mu. Ali na taj način ne pomažemo, jer dolazi do toga da vrane napadaju ljude ne bi li odbranile svoje druge mladunce - objasnio je Stojanović, napominjući da može doći do ozbiljnih povreda.

Kod Nišlijke sa snimka prevaladao je strah.

- Ono što možemo da uradimo u tom slučaju, jeste da stavimo preko glave jaknu ili bilo koji predmet i krenemo na drugu stranu. Treba pogledati da li je u blizni neko mladunče i udaljiti se od njega. Na snimku se vidi da je mladunče pored trotoara i upravo je ono bilo razlog burne reakcije vrana - kazao je.

U Pirotu gradska vlast traži pomoć od republičkih organa, jer je tvrde da je tamo povećana populacija vrana.

Stojanović kaže da u Nišu nije tako.

- Sečom drveća narušavamo njihova staništa i one moraju da se dislociraju i smeštaju u drveće koje je ostalo u međublokovskom prostoru i parkovima. Zato apelujemo na sadnju novog drveća, kako ne bi došlo do problema - kaže on.

On je poslao i apel vlasnicima kućnih ljubimaca da ih drže na povocu i ne dozvole im da priđu ptićima ispalim iz gnezda, naročito u maju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati