Srbija

S. M.

21. 05. 2024. 08:35 10

Meštani DIGLI GLAS: Nećemo vetropark!

Meštani aleksinačkog sela Mozgovo i okolnih sela odlučili su da se bore kako se u ataru ovog sela koje je podno Bukovika izgradio vetropark.

U nedelju je održan zbor na kom su prisustvovali i predstavnici nekoliko udruženja iz okruženja, koji su već uspeli da
obustave izgradnju vetroparka u njihovom kraju. Kako kaže meštanin Igor Rakić, stanovnici ovog kraja su rešeni da spreče da se napravi vetropark, koji će ugroziti njihovu sredinu.

Okupljenima je objašnjeno da je plan da vetropark obuhvati površinu na samom početku za čak 56 vetrogeneratora sa visinom od preko 120 metara.

- Sve ovo zemljiste biće prebačeno na građevinsko, pa će to samo baciti senku na selo, a ono će sa svih strana biti okruženo vetroparkom. Zamislite koliko će tu biti elektromagnetnog zračenja - upozoreno je na samom zboru.

Naručilac posla je beogradsko preduzeće "Wpp forest wind". Ono je u Agenciju za privredne registre upisano 5. januara 2022. godine sa delatnošću "proizvodnja električne energije". Kao vlasnik preduzeća pojavljuje se, prema dostupnim podacima, poljsko preduzeće "Greenvolt power wind Poland spolka z ograniczona odopowiedzialnoscia", sa osnovnim ulogom u preduzeću od, verovali ili ne, 1.000 dinara.

Meštani Mozgova su odlučili da spreče ovu izgradnju i ne dozvole da im vetropark urušava prirodu.

Sličan problem su imali i meštani nekoliko sela oko Sokobanje, jer je bilo najavljeno da će se na prostoru opet iste planine Bukovik, ali sa njihove strane praviti vetropark. Plan je bio da se izgradi 55 vetrenjača, a kako stoji u planu detaljne regulacije, ukupna površina predloženog obuhvata iznosi 11.162 hektara od kojih je 5.860 hektara, u opštini Boljevac (KO Krivi Vir i KO Lukovo), a 5.302 hektara u opštini Sokobanja (KO Jošanica, Ko Rujevica i KO Vrbovac).

Izradu plana za izgradnju tog vetroparaka "Čestobrodica" finansirao je "Vetroenergo" d.o.o. Beograd koji je, prema podacima sa APR-a, u vlasništvu "Wind Alinace" koji je takođe registrovan na beogradskoj adresi, ali udeo od oko 65 odsto pripada firmi "Comay co Limited" sa Kipra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati