Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 05. 2024. 16:40 32

Patrijarh u kampanji: Pomaže Vučiću i Šapiću, sledeći je Dodik?

Ako je suditi prema onome što govori i radi u poslednjih nekoliko meseci, moglo bi se bez mnogo zadrške reći da patrijarh Porfirije uveliko učestvuje u kampanji Srpske napredne stranke za izbore 2. juna.

Veliki, zapravo najveći deo te kampanje na svom imenu "vozi" predsednik Srbije Aleksandar Vučić. A ovog puta predsednik priču sa lokalnih izbora diže na mnogo veći - nacionalni. Usred te kampanje nalazi se priča o zlom Zapadu, pritiscima, još jednom najtežem periodu pred nama i naravno Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

I onda je, sasvim logično, predsedniku pred odlazak u Njujork, gde će prisustvovati sednici o ovoj rezoluciji, potrebna božja pomoć.

A za to se pobrinuo patrijarh lično.

Patrijarh Porfirije služio je jutros moleban u Hramu Svetog Save, ne bi li prizvao pomoć božiju za borbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića protiv "amoralne" rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Molebanu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

- Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje - rekao je Aleksandar Vučić.

Patrijarh je, pak, rekao da su se sabrali u hramu kako bi se pomolili pred Vučićev put, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o „takozvanom“ genocidu u Srebrenici.

- Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod - rekao je patrijarh i dodao da se danas, kada se srpski narod nalazi na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, moli da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti predsedniku, kao i čitavom narodu, da svedoči istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja.

Prema mišljenju lidera SRCE Zdravka Ponoša ovo je performans koji će od svakog poraza praviti pobedu. Uz blagoslov patrijarha.

- Navijačkim performansom u Novom Sadu odbranio je Kosovo. Patrijarh ga blagoslovio u zoru pred boj na Ist Riveru za spas Srpske i srpskog sveta. Divio se Muratu, a sad bi Lazar da bude. Uz publiku iz Novog Sada i svog Porfirija, svaki poraz pobedom će zvati. Njemu pobede za carstvo nebesko, narodu porazi ovozemaljski. Tako državnik smislio. Em prepodobno, em prepametno - napisao je Ponoš na mreži X.

Dva dana ranije, prošetao se patrijarh Beogradom u društvu Aleksandra Šapića, kandidata Srpske napredne stranke za gradonačelnika.

Povod je bila manifestacija "Beogradski dani porodice", a patrijarh je izrazio želju da to postane tradicija.

- Neka Bog da da svake godine dok nas god jeste, ne samo slavimo porodicu, nego i realno u praksi živimo kao porodica, od porodice u užem smislu, do porodice kao naroda - rekao je patrijarh i čestitao Šapiću na incijativi da pokrene ovu važnu manifestaciju.

Prethodno je patrijarh Porfirije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom Veliki srpski sabor, koji je zakazan za 8. jun u Beogradu.

Sabor će biti održan nakon što se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija održi sednica o Rezoluciji o Srebrenici, koja je zakazana za 23. maj.

Prvobitno je Veliki srpski sabor najavljen za Uskrs, ali je odložen, budući da je odložena i sednica Generalne skupštine UN o Srebrenici.

Vučić je tada izjavio da je prihvatio Dodikovu ideju da Sabor srpskog naroda Srbije i Republike Srpske bude održan odmah posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

A od patrijarha opet blagoslov.

- Patrijarha srpskog gospodina Porfirija upoznali smo sa težinom političke situacije u kojoj se nalazi celokupan srpski narod i od Njegove svetosti zatražili blagoslov i podršku Srpske pravoslavne crkve - rekao je Vučić.

Interesantno je da su za mesto sastanka izabrali veoma zanimljivu lokaciju, vinariju "Šapat", čiji je vlasnik firma Milenijum tim.

Na istu lokaciji pre dve i po godine predsednik Vučić odveo je i predsednika Mađarske Viktora Orbana, a suvlasnik Milenijum tima Ivan Bošnjak sastao se na istom mestu sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom početkom godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati