Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

12. 04. 2024. 06:54 3

MILIONI od "Parking servisa" firmi čiji je direktor HAPŠEN zbog nameštanja tendera

Boje za obeležavanje puteva, od kojih neke i nisu propisane pravilnikom, niški JKP "Parking servis" kupiće za više od 10,6 miliona dinara od beogradske "Tehnohemije", firme čiji je generalni direktor hapšen zbog nameštanja tendera baš u Nišu. Firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena je jer njena "koverta nije stigla blagovremeno". "Tehnohemija" je povezana i sa vlašću i Grad Beograd u njoj ima akcije od skoro 60 miliona dinara.

Zbog sumnje na zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom oko tekućeg održavanja i popravki u Nišu, direktor AD Tehnohemija Dobrica Matković uhapšen je krajem 2022. zajedno sa još četiri osobe. Protiv njega je bila podneta krivična prijava. Iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu sada kažu da je u Matkovićevom slučaju primenjen princip oportuniteta - on je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, pa je prijava odbačena, navode Južne vesti.

- U odnosu na imenovanog primenjen je institut odlaganja krivičnog gonjenja, tako što mu je naloženo da iznos od 200.000 dinara uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda koji će se koristiti u humanitarne ili druge javne svrhe. On je tužilaštvu dostavio uplatnicu kao dokaz - tvrde iz VJT.

Manje od dve godine nakon hapšenja i spornih tendera, niški Parking servis odlučuje da upravo od Tehnohemije kupi boje i razređivače, pa odbacuje ponudu firme Flexohem, koja je nudila za oko 3,5 miliona dinara nižu cenu. Kao razlog odbacivanja povoljnije ponude naveli su da "koverta Flexohem-a nije pristigla blagovremeno".

- Nije dostavljeno sredstvo obezbeđenja za ozbiljnost ponude u skladu sa dokumentacijom o nabavci - piše u kratkom obrazloženju.

Tako će za 15 tona bele, tonu žute, 150 kilograma plave i po 150 kilograma crvene, zelene, sive i crne boje parama građana platiti Tehnohemiji 10.664.880 dinara sa PDV-om. Ponuda ponuđača je blagovremena i prihvatljiva jer u istoj ne postoje osnovi za isključenje privrednog subjekta, ponuđač je ispunio sve kriterijume za izbor privrednog subjekta, a ispunjeni su zahtevi i uslovi u vezi sa predmetom nabavke, navode iz "Parking servisa".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati