Srbija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

02. 04. 2024. 23:11 0

Vreme se igra sa nama: Stiže novi letnji talas

Srbiju je tokom vikenda i u ponedeljak zahvatilo letnje vreme, uz temperature i do 32°C. Osim veoma tople vazdušne mase, u sklopu južnog strujanja do našeg područja stigle su i ogromne količine peska i prašine i iz Sahare, pa je atmosfera bila zamućena.

Snažan jugozapadni vetar bio je veoma suv i vruć, fenskog efekta, a na nekoliko lokacija izbili su i šumski požari.

Tokom prethodne noći preko našeg područja sa zapada je usledio prodor hladnog fronta, uz kišu i pljuskove, ali i uz veoma jak zapadni i severozapadni vetar i drastičan pad temperature vazduha, pa je ovog utorka bilo hladnije za 10 do 15 stepeni, a snažno severozapadno strujanje pročistilo je i atmosferu od peska i zagađenja.

Pred nama je mirna, vedra i prohladna noć.

U sredu ujutro očekuje se vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom. Pre podne očekuje se umereno, a posle podne potpuno naoblačenje, ali će se zadržati suvo.

Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj i u Sremu povremeno jak.

Jutarnja temperatura od 2°C na jugu do 8°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

U četvrtak se očekuju slične temperature vazduha, uz promenljivo oblačno vreme i pojačan severozapadni vetar.

Od petka nad Srbijom i našim područjem ponovo će ojačati snažan termički greben sa juga, odnosno sa severa Afrike preko Mediterana, pa će u sklopu njega stizati veoma topla vazdušna masa.

Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak biće od 20 do 25°C, a za vikend i preko 25°C, pri čemu će najtoplije biti u nedelju i početkom sledeće sedmice, uz tempetature do 30°C.

Sunčano, veoma toplo i stabilno vreme zadržalo bi se sve do sledeće srede, uz prave letnje temperature, uz vrednosti od 25 do 30°C.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se zahlađenje i pad temperature vazduha za 10 stepeni, pa bi u periodu od 11-12. aprila do sredine meseca bilo promenljivo oblačno i svežije, uz maksimalne tempeature od 15 do 20°C. Ipak, i pored tog zahlađenja, maksimalne temperature vazduha ostale bi oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati