Srbija

D. Ljutić

20. 03. 2024. 21:40 14

SKUPŠTINSKA CENZURA ILI Retorički biseri vulgarnosti SNS-a

Notorna je istina da u našoj skupštini dominiraju prostakluk, govor mržnje, verbalno nasilje i situacije koje su na rubu fizičkih sukoba i da je ona takva kakva je jedan od glavnih generatora antagonizma u društvu. U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji odgovorni za ovakav postupak izvesno bi snosili posledice u vidu smene sa funkcija. Ova Skupština Republike Srbije samo je još jedna ilustracija do kojih je razmera Srbija degradirana kao država. Tačnije, nema ništa od sadržaja koji jednu državu čine državom u 21. veku.

Razmirice, svađe i teške reči, su obeležile rad Skupštine. Tako su poslanici Skupštine Srbije nastavili sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta. Jedini predloženi kandidat je bila potpredsednica Srpske napredne stranke, Ana Brnabić.

Na delu je suspenzija drugačijeg mišljenja i niz tajnih mera, procedura i protokola koji su od režimske većine napravili PR agencije u službi Aleksandra Vučića i vladajuće SNS. Sad smo u fazi u kojoj je to mnogo dramatičnije.To što SNS čini u Skupštini, teorijski se naziva "novi autoritarizam". Reč je o sistemu u kojem se nosioci vlasti predstavljaju kao demokrate, sve čine da izgrade demokratski imidž, a istovremeno sve čine da satru, unište i onemoguće svaku kritiku. Cenzura u Skupštini ograničava saznanje i vrednosti, a to je ključ za nametanje ideološkog ropstva.

To što pripadnici vlasti čine poslanicima opozicije je potpuno neprihvatljivo sa stanovišta opšte prihvaćenih standarda parlamentarne prakse, etike, morala i prava. Nasilnicima iz redova režima, nikada nije zabavno kada im se žrtve otrgnu i uskrate im mogućnost svakodnevnog iživljavanja. Kivni su na otpor opozicionih poslanika. Dobacivanja i psovki poslanika SNS-a postideli bi se i gosti najgorih birtija na Ibarskoj magistrali.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov izvređao je poslanika Narodnog pokreta Srbije, Borislava Novakovića.

- Ako tražite poređenje sa filmovima, Vi mene podsećate na zvonara Notr Dam crkve u Parizu, na Kvazimoda ili Fenstera iz porodice Adams - rekao je Jovanov.

I Miloš Vučević, predsednik SNS, naveo je da je Novaković najveći kriminalac u Novom Sadu i najveća kukavica. Tvrdio je za njega da je veći je kriminalac i od Zvonka Veselinovića, jer je krao novac iz državnog budžeta. Doduše, nije precizan bio u toj tvrdnji, jer je ostalo nedorečeno, da li je za njega i Veselinović kriminalac?

- Kod Vas su svi pošteni jer Vi ste pokrali budžetske pare i pobegli od odgovornosti. Vi ste najveći kriminalac grada Novog Sada i najveća kukavica, jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje, jer ste bežali od odgovornosti - rekao je Vučević.

Bivši prvi čovek Skupštine, Vladimir Orlić, upitao je Željka Veselinovića gde je trunka časti da se ne izvini Ani Brnabić za ono što je rekao i gde je trunka časti svih oko njega koji navodno tvrde da su protiv nasilja. Veselinović, poslanik Stranke slobode i pravde, negirao je da je bilo kada pozivao na silovanje Ane Brnabić, ali je rekao da je tačno da je govorio da je neznalica.

- Ne samo da ste lažovi i licemeri, već ste ljudska beda i zanima me šta još možete da uradite - rekao je Orlić.

Na plemenskim skupštinama odluke su se nekad donosile jednoglasnim odobravanjem svih prisutnih. Ukoliko bi neka odluka bila glasno osporena, skupština je nije mogla usvojiti. U tom slučaju pribegavalo se udaranju neistomišljenika štapovima, kako bi promenio mišljenje i usaglasio svoju volju sa voljom ostalih na skupštini. Uglavnom sa onom koja je u većini i na vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati