Srbija

Direktno.rs

05. 03. 2024. 11:17 0

"Sprečiti propadanja kasarne 'Dr Rudolf Arčibald Rajs' u Novom Sadu"

Tražimo da se spreči propadanje kasarne “Dr Rudolf Arčibald Rajs” u Novom Sadu. Objekat nekadašnje kasarne “Dr Arčibald Rajs” mogao bi da se rekonstruiše i prenameni kako bi se koristio kao deo univerzitetskog centra u Novom Sadu, sa raznovrsnim studentskim i edukativnim sadržajima, umesto toga je zapušten i propada iako je pod zaštitom države, kao spomenik kulture - ističe Saška Radujkov, poslanica u Skupštini Vojvodine i predsednica Omladine Pokreta za preokret.

- Pitamo gradsku vlast u Novom Sadu, da li se ovaj kompleks namerno zanemaruje, sve dok ne propadne i potom bude privatizovan, a na njegovom mestu izrastu visokoprofitne višespratnice? Kasarna ima površinu od 1,475 ha i na njoj se nalazi čak 11 objekata i napuštena je duže od 15 godina - naglašava predsednica Omladine PZP.

Ona podseća da je Novi Sad je drugi po veličini studentski grad u Srbiji.

- Kompleks nekadašnje kasarne bi mogao da bude deo univerzitetskog centra i da mladima nudi sadržaje koji su dopuna formalnom obrazovanju koje stiču na fakultetima. To bi uključivalo prostor za rekreativne sportske aktivnosti, organizaciju diskusija i filmske večeri, dramske sekcije i savremenu biblioteku sa čitaonicom i da ovi sadržaji budu studentima dostupni bez posebne novčane naknade.
Kako Radujkov dodaje, PZP je otvoren i za druge predloge.

- Mi iz Pokreta za preokret ne insistiramo na našem predlogu, ukoliko bi ekspertsko mišljenje sugerisalo da je za ovaj objekat bolje neko drugo rešenje, koje bi bilo korisnije Novosađanima. Pre bilo kakve rekonstrukcije stručnjaci sa integritetom treba detaljno da utvrde stanje zgrade i da se pripremi tehnička dokumentacija, kojom se osigurava bezbednost objekta za upotrebu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Pre više od godinu dana smo apelovali na gradske vlasti da ne dozvole dalje propadanje ovog kompleksa, od tada još ništa nije urađeno - navela je Saška Radujkov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati