Srbija

[ Izvor: Foto: Instagram/birdlife_serbia ]

04. 03. 2024. 18:53 9

JEZIVO Nađeno više od 800 mrtvih ptica kod Kikinde

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo.

Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

- Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope - navodi se u saopštenju DZPPS.

Oni takođe navode da situaciju dodatno pogoršava mogućnost da se otruje jedan par krstaša koji je u blizini Nakova počeo da pravi gnezdo.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je zbog sumnje u trovanje ptica u Nakovu podnelo prijavu Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta organizacija upozorila je da se broj ptica u Vojvodini drastično smanjuje i kao glavne razloge navela manjak šuma i namnožavanje glodara.

- U stalnoj trci za profitom preorano je što je moglo da se preore, posečeno je drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja - saopštilo je DZPPS.

Ova prirodnjačka organizacija zaključila je da su time ugroženi i bezbednost i zdravlje ljudi, jer velike količine hemijskih preparata koje se koriste u agraru završavaju u hrani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati