Srbija

S. M.

27. 02. 2024. 12:33 1

Direktor škole kršio zakon, ali Ministarstvo se ne slaže sa tim

U više navrata tokom 2022. godine učinjeno je niz nezakonitih radnji i propusta u Srednjoj školi u Blacu, koje je i nadležna Prosvetna inspekcija u svojim zapisnicima konstatovala, ali Ministarstvo prosvete tvrdi da se nisu stekli uslovi za postupanje iz člana 128 Zakona o osnovama sistema i obrazovanja, koji se tiče razrešenja dužnosti.

- Direktor Srednje škole u Blacu, školu vodi tako da na svakom koraku krši Zakon, a na štetu same škole, zaposlenih, učenika i njihovih roditelja. Radi se o nezakonitim prijemima u radni odnos, nezakonitim pokretanjima disciplinskih postupaka pri čemu je sudskim odlukama školi naneta materijalna šteta, neostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja nezakonitog sprovođenja ekskurzija i drugo - tvrdi do skora zaposlen u toj školi, a sada u sudskom sporu sa školom Goran Jozić.

Dodaje da je pre skoro više od godinu dana upoznao ministra prosvete o nezakonitostima koje su se dešavale i dalje se dešavaju, što je konstatovala i Republička prosvetna inspekcija više puta što se vidi iz dokumentacije u koju smo imali uvid, ali obavezne reakcije Ministarstva do sada nije bilo.

Ako zaista zapisnici Republičke prosvetne inspekcije nisu dokaz, onda se logično postavlja pitanje koja je njihova svrha.

Idemo redom.

Na adresu nadležnih je stigla prijava oktobra 2022. godine da je planom i programom škole planirana đačka ekskurzija u Grčkoj, a izvela se u Turskoj. Inspekcija je utvrdila da je ta prijava osnovana, te naložila da se promeni plan, ali retroaktivno, jer je već izvedena. Pitanje je kako je to izvodljivo.

U to neko vreme podneta je i prijava da su primljena lica u stalni radni odnos bez dokaza da poseduju psihičku, fizičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom i učenicima, te da je bez potrebne stručne spreme na mesto magacionera primljena žena, pa po preporuci Inspekcije prebačena na drugo radno mesto, a onda vraćena bez raskida prethodnog ugovora i ponovnog raspisivanja konkursa. I tu je Inspekcija konstatovala neslaganje i neadekvatnu školsku spremu za primljenu.

U to vreme je ministar prosvete bio Branko Ružić, koji po zakonu ima rok od 15 dana do godinu dana da reaguje.

Kako je u međuvremenu on podneo ostavku zbog stravičnih događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a na njegovo mesto je imanovana njegova partijska koleginica Slavica Đukić Dejanović, mi smo uputili zahtev Minsitarstvu prosvete da nam odgovori na pitanja da li će biti reakcije na ove dokazane nezakonitosti.

- Ministarstvo na osnovu zapisnika o inspekcijskim nadzorima, koji su izvršeni u ustanovi koju ste naveli u Zahtevu nije utvrdilo da su se stekli uslovi za postupanje iz člana 128 Zakona o osnovama sistema i obrazovanja - odgovor je koji smo dobili od Ministarstva prosvete.

Taj član se odnosi na uslove pod kojima se direktor razrešava dužnosti.

Konkretno u ovom slučaju je reč o stavovima ovog člana pod brojevima 9, 13, 15. U ovom članu i stoji da nadležni ministar ima rok od 15 dana do godine dana da razreši direktora ukoliko se utvrde nepravilnosti, ali to nije učinjeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati