Srbija

Direktno.rs

13. 02. 2024. 07:00 6

Sada je besmisleno: Poverenik odgovorio posle DVE I PO GODINE (FOTO)

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović odgovorio je posle dve i po godine nakon što mu je poslata žalba, na ćutanje Višeg tužilaštva u Prokuplju.

Naložio je ovoj instituciji da ipak odgovori na pitanja novinarke Biljane Roganović, koja je tada pisala tekst o tome kako je načelnik prokupačkog SUP Nenad Kaličanin tužio medicinske radnike Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" za nesavesno lečenje. Ta tužba je po klasifikaciji dela trebalo da se nađe pred Osnovnim tužilaštvom u Prokuplju, a ne pred Višim, koji ju je, ipak, prihvatio!

- Tada sam se obratila Višem tužilaštvu i tražila osnovne informacije o slučaju, zapravo tražila da li je slučaj uopšte kod njih, odnosno da li su moja saznanja tačna. Odgovorili su mi da se "tužitelj ne slaže da se iznose podaci", što jeste indirektan odgovor, ali nije odgovor, pa sam se žalila povereniku. Posle skoro tri godine, kako je reč o novembru 2021. godine, stigao mi je odgovor kojim poverenik Milan Marinović nalaže Višem tužilaštvu da mi odgovore na Zahtev. Da li iko misli da je nakon tri godine to važno - pita se Roganović.

Ona dodaje da je i sama zaboravila na taj slučaj, koji je tada izazvao sumnju u "dogovor" prvog čoveka prokupačke policije i tada višeg tužioca Mikice Milenkovića da se slučaj baš njima da iako nije bilo osnova za to.

- Novinari se zaista trude da dođu do institucija i apsolutno tačnih podataka i činjenica, ali eto vidite, šta se dešava. Ova informacija sada je totalno nevažna, jer po mojim saznanjima, ta tužba je odbijena, jer je kasnije došlo do smene tužioca. Postavlja se pitanje kako mi novinari da radimo svoj posao, kada nemamo instrumenata da to i činimo. Ovaj odgovor to dokazuje i obesmislio je priču koja je bila aktuelna za vreme pre skoro tri godine, ako računamo moj zahtev Višem tužilaštvu u Prokuplju, pa njihov odgovor o odbijanju nakon 15 dana, pa žalbu Povereniku i sve ostalo što je usledilo - dodaje ona.

Zakonom jeste predviđeno da poverenik u tri godine postupa, ali je ta činjenica obesmislila proces dobijanja informacija od javnog značaja, jer dug vremenski period uništava vest, odnosno priču.

- Za nešto može da se čeka, i šest meseci, ali dve i po godine je zaista smešno. Ipak, nekome odgovara ovo oduglovačenje - zaključuje naša sagovornica.

Sada čeka zvaničan odgovor Višeg tužilaštva u Prokuplju, koje, eto, opet ima 15 dana da odgovori i ironično dodaje da možda sve to ima i dobru stranu, jer je ispalo da je u pravu kada je sumnjala da je krivična prijava podneta nenadležnom tužilaštvu, samo da bi se izvršio neprimeren pritisak na medicinske radnike koji su tada, u doba epidemije kovida-19 pokušavali da spasu život načelnikovog oca, a on je protiv njih podneo prijavu.

- Moram da priznam da su me pre desetak meseci zvali iz kancelarije Poverenika i pitali me da li i dalje ostajem pri toj žalbi. I to nije prvi put da su me zvali i pitali isto, kao da su želeli da kažem da
odustajem, ali ja sam bila uporna - priseća se Roganović.

Uz opasku da je vreme da institucije puste novinare da rade svoj posao i da im ne otežavaju kada žele da dođu do tačne informacije, naša sagovornica se nada da će ubuduće moći da nastavi da se bavi ovim poslom, koji je u tom proceduralnom pogledu izgubio smisao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati