Srbija

S. M.

31. 01. 2024. 18:32 10

"Leoni" ima novu taktiku: Takmičenje radnika za kafu i grickalice! (FOTO)

U moru onoga što čini nemačka kompanija "Leoni" kako bi zadržala radnike je i nedavna njihova srceparajuća objava u kojoj obaveštavaju zaposlene da će timovi koji su najprisutniji na poslu dobijati karticu od 1.000 dinara za kupovinu grickalica i sokova na kafematima koji su postavljeni u fabrici.

Tako smo, od toga da će sindikat da proverava bolovanja radnika i onda odlučuje o visini plate, došli do poklončića iz kafemata!

- Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je menadžment kompanije Leoni odlučio da na poseban način nagrađuje timove sa najboljom prisutnošću. Najbolja prisutnost podrazumeva najredovniji dolazak na posao svih članova tima. U slučaju da dva tima imaju istu najbolju prisutnost, dodatni kriterijum je perfektna prisutnost! Prvi krug počinje 29. januara a prisutnost će se procenjivati do 16. februara - stoji u lepo sročenom tekstu namenjenom radnicima Leonija u sva četiri pogona kompanije, u Prokuplju, Malošištu, Nišu i Kraljevu.

Ovakav vid nagrade radnici smatraju čistim ponižavanjem i još jednim pokušajem da ih nateraju da rade i više nego što je zakonom predviđeno. Ipak, iako između sebe komentarišu, javno ćute.

- Svi su pod kreditima, za stanove, škole, osnovne životne potrebe i onda moramo da ćutimo. Ružno je sve ovo, čak više nego ponižavajuće, jer svi znamo kako i gde živimo i ne mora da nas na ovaj način podsećaju - neki su od komentara koji su se pojavili na društvenim mrežama povodom obe odluke menadžmenta Leonija.

- Ovo je dno dna! Da li stvarno misle da će sa 1.000 dinara mesečno na kafematima da smanje bolovanja. Koja li je ovo "pametna glava" smislila? Bolovanja se smanjuju poštovanjem radnika, osmočasovnom radnim vremenom pet dana u nedelji, ne prisiljavanjem radnika radom kada su praznici, stvaranjem jedne normalne atmosfere na poslu, a ne konstantnim pritiskom na radnika! Poklon kartice za kafemat predlažem da ustupimo rukovodstvu firme. Kafu još uvek možemo da platimo - ovo je još jedan od komentara.

Ima i onih koji kažu da se poklonu u zube ne gleda, ali da je "konačno neko počeo da misli kako da smanji bolovanja"!

Htela je Kompanija pomoću sindikata, i to je bio plan krajem prošle godine, da kontroliše bolovanja radnika, ali su na kraju izgleda shvatili da za to nema zakonskog osnova niti iko od njih može da pobije lekarski nalaz ili uverenje.

Hoće li im ovo uspeti, ostaje da se vidi, ali po svoj prilici, položaj radnika nije zadovoljavajuć, oni su ogorčeni, a opet i vezani zbog lošeg životnog standarda, pa savijaju glave i rade.

U Prokuplju na primer, fabrika “Leoni” je jedina koja upošljava veliki broj ljudi, po nekoj proceni oko 2.500 zaposlenih je u proizvodnji, što znači da toliko porodica i živi od ove plate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati