Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

16. 01. 2024. 05:28 3

Onkološki pacijenti tri nedelje bez SKENERA

Već tri nedelje ne radi CT skener na Klinici za onkologiju u Nišu, objavio je Univerzitetski klinički centar, koji je tražio hitnu popravku ovog aparata, jer kažu da je onemogućen rad celokupne radioterapije i planiranje novih pacijenata, uključujući i urgentna stanja kao što su metastaze na mozgu. Odobreno im je više od 150.000 evra za popravku od Ministarstva zdravlja, kažu da je za to potrebno najmanje tri dana, a očekuju da za nekoliko dana bude dostupan pacijentima.

Univerzitetski klinički centar u Nišu je pre desetak dana objavio obaveštenje o sprovođenju pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva za popravku CT skenera "Discovery 590 RT" proizvođača "GE". Procenjena vrednost popravke bez PDV-a je 15.504.000,00 dinara, odnosno nešto više od 18,6 miliona sa uračunatim porezom.

U obrazloženju navode da je ovaj skener kupljen 2017. godine za Kliniku za onkologiju, ali mu je garancija istekla 2022. godine.

Aparat ne radi od 26. decembra, a ponovo su, kao i za magnetnu rezonancu, samo znatno kraće, čekali novac od Ministarstva zdravlja za popravku.

- Dana 29.12.2023. godine UKC Niš uputio je dopis Ministarstvu zdravlja RS za odobrenje sredstava za popravku gore navedenog skenera, koji je prestao sa radom 26.12.2023. godine. Skener ne prolazi dnevnu kalibraciju, a u konsultaciji GE servisa i nakon razmene "log" fajlova aparata, ustanovljen je potencijalni kvar rentgenske cevi, usled čega je preporučeno da se što pre uradi dijagnoza kvara aparata, kao i da kao takav nije preporučljiv za rad sa pacijentima - navode u obrazloženju, a prenose Južne vesti.

Kada im je pre 10 dana odobren novac za popravku, raspisali su pregovarački postupak, a rok za podnošenje ponuda bio je 12. januar.

Objašnjavaju da im je aparat hitno neophodan, jer ne radi sada već tri nedelje, za popravku je potrebno bar tri radna dana, a svaki dan nemogućnosti rada skenera ima ozbiljne posledice na zdravlje i život pacijenata Odeljenja za radiologiju Klinike za onkologiju UKC Niš.

- Razlog hitnosti popravke skenera jeste to što se njime radi CT simulacija za planiranje transkutane zračne terapije i CT simulacija za sprovođenje brahiterapije. Kvarom je onemogućen rad celokupne radioterapije i planiranje novih pacijenata, uključujući i urgentna stanja, kao što su metastaze na mozgu - pojašnjavaju.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra kažu da su ceo postupak sproveli najbrže moguće i da očekuju sanaciju kvara za nekoliko dana.

- Tako da Vas obaveštavamo, da bi sanacija kvara trebalo da bude obavljena već za nekoliko dana, nakon čega će aparat biti ponovo na raspolaganju svim pacijentima koji gravitiraju ka našoj zdravstvenoj ustanovi - navode iz UKC Niš.

Napominju i da zbog ovog zastoja u radu skenera "pacijenti neće trpeti nikakve posledice" i da se to neće odraziti na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati