Srbija

Direktno.rs

16. 12. 2023. 07:00 14

"Država je umešana u sve": Radnici hidroelektrane Gazivode OČAJNI, traže neisplaćene zarade za 5 godina!

Radnici iz Zubinog Potoka koji su punih pet godina obavljali svoje obaveze na radnom mestu u hidroelektrani Gazivode, ispostavilo se, radili su to za džabe. Jer, zarade im nisu isplaćene, budući da ih je oštetilo državno preduzeće JP "Elektrokosmet", čiji je osnivač EPS. I zbog toga dugo vode bitku na sudu i traže pravdu, ali ona nikako da stigne. A od pravde ne odustaju, pa su išli i do Strazbura...

Naime, problem je u neisplaćenim zaradama za period od 2007. do 2012. godine za 20-ak zaposlenih hidroelektrane Gazivode, od kojih neki i dalje rade, pojedinici su u penziji, dok su neki, nažalost, preminuli.

Radnici su vršili faktički rad svakim danom u tom periodu. Bilo je to raznih malverzacija uručivanjem otkaza navedenim radnicima, vraćanja na rad - što kroz sudska rešenja, što dobrovoljno. A koliko je cela situacija nelogična, svedoči i činjenica da im u tom periodu nisu isplaćivane zarade, nisu uplaćivani porezi i doprinosi, ali su im overavane zdravstvene knjižice.

Kako za Direktno.rs kaže Svetislav Radojević, koji je u to vreme bio radnik u hidroelektani Gazivode, a sada je u penziji, nema kome se nisu obraćali. Ali, ostajali su prepušteni sebi.

- Svuda gde smo se obraćali nailazili smo na zatvorena vrata, ignorisali su nas. Obraćali smo se direktorima koji su u to vreme bili u Elektrokosmetu, Radoju Krečkoviću, Bobanu Novakoviću, Nebojši Aleksiću, ali su nas svi odbijali. Verovatno su imali neki signal "odozgo" - rekao je on.

JP "Elektrokosmet" se, kada je reč o ovom problemu, pravdao time da su radnicima bile isplaćivane plate iz Prištine, od strane kosovskih vlasti, tačnije od preduzeća "Ibar Lepenac". Međutim, pitanje je, ako je u periodu od 2007. do 2012. godine bio problem zašto radnici primaju plate od dva poslodavca, zašto to nije predstavljalo problem posle 2012. godine, budući da su tada bile isplaćivane tekuće zarade i od strane "Elektrokosmeta"?

- Govorili su nam da ne može to tako, da nije po zakonu. Taj naš bivši direktor Predrag Božović, dok mi nismo primali novac, primao je dinare i evre. Novac je primala ta njegova grupa od 20-ak radnika, mi ostali nismo primali. Svuda su nam zatvorena vrata, tužili smo se sa njima, ali je vlast jednostavno odbijala naše zahteve. Država je umešana u sve to - ne ostavlja dilemu Radojević.

Radnici hidroelektrane Gazivode su se 2012. godine obratili tadašnjem direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu. Potom su primljeni u prostorije opštine od strane Vulinovog tadašnjeg zamenika Zorana Lazića, te je radnicima naloženo da svakodnevno nastavljaju sa obavljanjem posla, kao i da će im redovne i zaostale plate biti isplaćene. Do dana današnjeg su im tekuće zarade isplaćivane, ali ne i one od 2007. do 2012.

- Na kraju smo se 2012. godine obratili Aleksandru Vulinu, koji je bio u Zubinom Potoku. On nam je rekao da ćemo od narednog meseca da primamo platu, pa smo počeli da primamo dinare. Nepravedno smo oštećeni, tako da verujem da je država naše pare uzela. Kako se priča, te pare su korišćene, u Elektroprivredi su koristili naše pare - ističe Svetislav Radojević.

Inače, na osnovu informacija radnici su došli do radnih lista i lista za isplatu zarada i utvrdili da je tadašnji direktor JP "Elektrokosmeta" Predrag Božović podizao novac od zarada za imenovane radnike i falsifikovao njihove potpise. Do danas se vodi postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu, u posebnom odeljenju za korupciju.

Očajne radnike nije hteo da primi na sastanak sadašnji direktor "Elektrokosmeta" Boban Novaković.

- Boban Novaković je odbio da se sastane sa nama, nije hteo uopšte da razgovaramo. Nikakvo objašnjenje za to nam nije dao - ističe sada već bivši zaposleni u hidroelektrani Gazivode.

Poslednja nada im je da će uspeti da dođu do pobede sudskim putem, jer, kako kažu, od pravne bitke ne odustaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati