Srbija

[ Izvor: Mediji ]

08. 12. 2023. 22:03 9

Meteorolog predviđa zimu kakvu nismo dugo videli

Meteorolog Ivan Ristić najavio je ledenu zimu sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha i dosta snega.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je promenljivo vreme za naredne dane - u subotu će biti umereno oblačno sa sunčanim intervalima i suvo, a u nedelju sa severozapada stiže novo prolazno naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim prolaznim snegom.

Početkom naredne nedelje očekuje se porast dnevnih temperatura u većini mesta od 10 do 15 stepeni Celzijusa, uz kratkotrajnu kišu. Jače naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snegom uz pojačan severozapadni vetar očekuje se u sredu sredinom dana na severu, a do kraja dana i u ostalim krajevima.

Krajem perioda oblačno i hladnije, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom.

Meteorolog Ivan Ristić je na Fejsbuk stranici dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime.

- Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona - piše Ristić.

Prema njegovoj prognozi, mada nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, "polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu".

- Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature, ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5 do 0 stepeni, a najviša dnevna temperatura biće od 2 do 6 stepeni. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg, tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu - ističe meteorolog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati