Srbija

Direktno.rs

06. 12. 2023. 12:59 6

"Savetnica ministra za rad preti sindikalcima"

"Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zahtevaju od Ministarstva rada da odmah smeni Miru Bastu, cpecijalnog savetnika ministra rada zbog mešanja u rad sindikata u preduzeću Energetika d.o.o. Kragujevac i pretnji predstavnicima sindikata da odustanu od štrajka i zahteva za smenom generalnog direktora i njegovih saradnika", navodi se u saopštenju sindikata "Sloga" koje prenosimo u celosti.

"Predsednici četiri sindikata u Energetici, među kojima je i Sindikat Sloga Energetika, 27. novembra 2023. godine uputili su zahtev adresiran na više zvaničnika, uključujući predsednika države, predsednicu Vlade, ministre i predsednika opštine Kragujevac u kome se traže promene u upravljanju i poslovanju kompanije "Energetika" d.o.o. uključujući smenu generalnog direktora Andreja Ilića i izvršnih direktora Nenada Petrovića i Velibora Stefanovića.

Sindikati su u dopisu najavili stupanje u štrajk upozorenja, od 4. do 8. decembra u trajanju od sat vremena, u periodu od 11 do 12 časova.

Kao razloge za smenu naveli su nesavesno poslovanje, odnosno da se generalni direktor otuđio od apela svih sindikata u Energetici da reši postojeće probleme, od nenameskog trošenja novca, gubitaka koje preduzeće pravi dugi niz godina, kao i smenu nekopetentnih izvršnih direktora koji vrše mobing i upošljavanje nestručnog partijskog kadra, čime se omalovažavaju diplomirani inženjeri sa višegodišnjim iskustvom u Energetici.

Nakon tog dopisa, prema predstavnicima tri sindikata izvršen je pritisak od strane savetnice iz Ministarstva rada Mire Baste, koja je rekla da bi organizovanje štrajka bilo udar na državu, uticaj na političke izbore i da u zahtevima ne traže smenu generalnog direktora, već samo izvršnih, što je rezultiralo da potpisnici, sada tri sindikata ponovo napišu dopis (Sloga nije podržala) u kojem menjaju ranije mišljenje i odustaju od štrajka.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ovu situaciju osuđuju kao nedopustivu i direktno politički motivisanu akciju. Smatraju da je gospođa Basta koristila svoj položaj u sindikatu "Zajednice sindikata Srbije" - osnovanog od strane vladajuće stranke i pod pokroviteljstvom Aleksandra Vulina - da utiče na radnička nezadovoljstva i spreči proteste i štrajkove.

Takođe, izražavamo veliku zabrinutost zbog pritisaka i ucena na radnike Energetike da prisustvuju političkim skupovima organizovanim od strane Srpske napredne stranke - od otvaranja Trga Radomir Putnik, do skupa u Areni 3. decembra, a 7. decembra u Kruševcu, što je direktan i nedopustiv politički uticaj na zaposlene", zaključuje se u saopštenju Udruženog sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati