Srbija

Direktno.rs

29. 11. 2023. 14:08 0

SSP: Odustati od nasilne integracije dece u Nišu

"Povodom inicijative o spajanju dve specijalne obrazovne ustanove - Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Carica Jelena" i Specijalne škole "Bubanj", što je izazvalo nezadovoljstvo roditelja dece, koja pohađaju te škole, ali i zaposlenih, GrO SSP Niš izražava oštar protest i poziva nadležne da momentalno odustanu od takve odluke. Radi se o obrazovnim ustanovama koje rade po specijalnim programima sa decom sa smetnjama u razvoju", navodi se u saopštenju prof. dr Dejana Blagojevića iz niškog odbora Stranke slobode i pravde, koje prenosimo u celosti.

"Postavljamo pitanje: Šta je to tako hitno i neodložno, da učenici moraju da se sele? Zašto se, ako je to već planirano, o tome se nije razmišljalo na kraju prošle školske godine?

Radi se o deci sa smetnjama u razvoju, čiji su programi obrazovanja koncipirani, tako da uzimaju u obzir sve njihove potrebe počev od prilagodljivih programa, pa do posebno prilagodljivog, tj.organizovanog radnog okruženja.

Da li se nadležni i tvorci ove ideje pitaju kako će deca reagovati na tu promenu? Da li su deca pripremljena? Da li škola "Bubanj" ima dovoljno raspoloživih tehničkih resursa? Ustanova "Carica Jelena" ima dovoljan broj učenika i čak potrebu za većim brojem izvršilaca.

Dalje, vrši se spajanje dve ustanove različitih nivoa obrazovanja, što nije zabeleženo do sada, kako u našem obrazovnom sistemu, tako i šire! Integracija je kao proces poželjna, ali u ovom slučaju je potpuno pogrešna! Gradonačelnica je najavila formiranje stručnog tima, koji će dati smernice o tome kako će se ove dve škole spojiti, ali se ne zna ko su članovi tog tima, koja je njihova ekspertiza i da li imaju jasnu viziju kako da ovaj posao se efikasno reši?! Obe ustanove su primeri dobre prakse u regionu, i zato umesto da ih grad podrži i ulaže u njihov razvoj, pribegava neprimerenim rešenjima.

Zahtevamo da se odustane od nasilne integracije i da se pruži maksimalna podrška radu ovih ustanova, kroz dodatnu finansijsku podršku i podršku internacionalizaciji njihovog rada i rezultata. Ako je cilj osloboditi prostor za neku drugu ustanovu, SSP Niš ističe da postoje srednje skole i osnovne skole koje već godinama imaju probleme da popune svoje upisne kvote, a da su njihovi objekti mnogo pogodniji za recimo Fakultet Umetnosti.

Smatramo da je neodgovorno, na ovako grub način "igrati se sudbinom učenika i njihovih roditelja"! Ovakvi potezi su tipični primeri nasilja, neobaziranja na stručne argumente, čiji smo svedoci svakodnevno, koje je ovog puta direktno usmereno ka najranjivijem delu našeg društva . Konačno, GrO SSP Niš postavlja i sledeće pitanje nadležnima da li iza celog ovog ishitrenog i nasilnog poduhvata postoji ekonomska pozadina?", zaključio je prof. dr Dejan Blagojević iz GrO Stranke slobode i pravde Niš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati