Srbija

Direktno.rs

11. 10. 2023. 09:33 5

Rasprodaja Subotice pod budnim okom SNS poslanika

"Poštovani građani Subotice, po pravilu, s jeseni, nakon letnjih rasprodaja odeće i obuće, počinje i rasprodaja imovine Grada - rasprodaja imovine svih nas", navodi se u saopštenju subotičkog odbora Stranke slobode i pravde, koje prenosimo u celosti.

"U ponedeljak, 9. oktobra, prodat je deo svima nam znane "Prve kasarne", pod budnim okom narodnog poslanika Milimira Vujadinovića koji je lično prisustvovao licitaciji. Prodat je kompleks koji je izgrađen novcem naših predaka.

Kada je gradska većina SNS i SVM 2015. novcem građana otkupila ovaj kompeks, obećano je Subotičanima da će Subotica - zahvaljujuci kupovini kasarne "Kosta Nađ", postati univerzitetski, kulturni i omladinski centar, da će imati programe iz svih oblasti na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, da naša deca neće morati da odlaze u druge gradove ili države, da će dolaziti studenti sa strane, da ćemo postati grad mladih, a da će to uticati na razvoj kompletne privrede i da će porasti standard svih nas.

Ništa od toga se nije desilo.

Potom su vladajući tražili da se uradi, naravno opet novcem građana, i plan detaljne regulacije i projekat 3D prezentacije ovog prostora, kako bi se "na uočljiv način dočarale sve mogućnosti ulaganja". Grad je obećavao prezentacije na prestižnim sajmovima, najpre minhenskom, i veliku zaradu od investicija koje bi se slile u grad.

I onda nam se desila realnost u ponedeljak.

Kupac dve manje parcele je bila firma "SMB gradnja", čiji vlasnik Predrag Petričević ne poriče da je u ranijem periodu bio predmet policijske istrage u vezi poreskih obaveza.

Najmanju parcelu je kupila firma "Office shoes", čiji vlasnik, Lajoš Čakanj, izgleda ne odustaje od kupovine najatraktivnijih nekretnina u Subotici.

Najzanimljiviji od svih jeste kupac najvećeg dela zemljišta od 1,9 hektara i objekata na njemu od 660 m2, koji gledaju na Segedinski put. Reč je o kompaniji ALK Sever d.o.o iz Pančeva.

Teško da je ikome poznata kompanija koja je osnovana 7. septembra ove godine, samo mesec dana pre kupovine "Prve kasarne".

Njen zastupnik je Amsal Čajević, star 23 godine, i sa iskustvom u igranju fudbala u FK Novi Pazar, a vlasnik Harun Omerović koji je javnosti nepoznat, osim činjenice da je u jednom momentu svoje karijere bio politički aktivan. Imovina kompanije iznosi 360 miliona dinara, svega nešto malo više od iznosa koliko je plaćen deo kompleksa čiji su vlasnici postali (275.313.905 dinara).

Ako već gradska vlast priča o mudrim poslovnim odlukama koje će doneti preko potrebna sredstva gradu, onda su mogli da ne sahrane 16 miliona evra za izgradnju nedovršenog Akva parka koji poseduje 4 mala bazena. 

Stranka slobode i pravde smatra da je uvreda za inteligenciju Subotičana da se nakon ovako rasipnog rukovođenja gradskim resursima govori kako će se sredstva od ove veoma sumnjive prodaje gradske imovine koristiti za vrtiće i zdravstvene objekte.  

Ne sumnjajući uopšte da građani Subotice vide svu štetu i nepravdu koju im gradska vlast nanosi, Stranka slobode i pravde izražava sumnju da je ovo još jedna korupcijska afera ove vlasti.

Ako je Grad već raspolagao spomenutom imovinom na Palićkom putu, trebalo je da - kao ponuđač, postavi konkretne zahteve investitoru, imajući u vidu potrebe Subotičana, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini objekta. Po izjavi advokata "ALK Sever", Edvina Prelića, novi vlasnici još nisu spremni da govore šta će zidati, a još nisu ni odlučili. Drže Subotičane u neizvesnosti.

Stranka slobode i pravde sumnja da je dvadesetrogodišnji fudbaler na čelu kompanije osnovane pre mesec dana pravi izbor, a politička prošlost i sadašnjost vlasnika ovu sumnju samo pojačava. Ovu konstataciju samo potkrepljuje prisustvo narodnog poslanika SNS Milimira Vujadinovića na licitaciji. Stranka slobode i pravde mu postavlja direktno pitanje: "Narodni poslaniče, u kom svojstvu ste prisustvovali ovom događaju i čije ste interese zastupali tamo?".

Stranka slobode i pravde smatra da formalno poštovanje zakonske procedure ne znači i odsustvo korupcije, te zbog svega navedenog poziva nadležne organe da istraže prodaju "Prve Kasarne" i njenog kupca, kompaniju "ALK Sever". Neka se počne od istraživanja porekla imovine kupca, kao što je propisano u  Zakonu o poreklu imovine", zaključuje se u saopštenju subotičkog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati