Srbija

S. M.

10. 07. 2023. 11:50 4

Tužićemo Vladu jer ne možemo da zaštitimo imovinu

Meštani kuršumlijskog planinskog sela Rastelica godinama pokušavaju da zaštite svoju imovinu, pre svega šumu, od albanskih šumokradica i kako je situacija sve gora, tražiće od Vlade Republike Srbije nadoknadu štete.

Ukoliko im država ne isplati tu štetu, podneće tužbu protiv VRS.

- Ne postoji drugi način, jer ne možemo da zaštitimo svoja ustavom zagarantovana prava, ni našu imovinu. Albanske šumokradice nam svaki dan nanose nenadoknadivu štetu, seku i odvoze drva, uništavaju našu imovinu, a država ne čini ništa da nas zaštiti - kaže Mile Koprivica, jedan od meštana Rastelice.

On dodaje da je problem sa šumokradicama aktuelan godinama unazad, ali da je poslednje dve intenzivniji.

- Kada su posekli državnu šumu, a vi ne znate zapravo koliko je to ogroman prostor, prešli su i na privatnu. Bukvalno dolaze svakodnevno. Obavestimo policiju, ona doduše izađe na teren, oni pucaju na njih i tako sve u krug. Naša šuma nestaje. Od administrativne linije pa tri do četiri kilometara ka Kuršumliji sve je posečeno - jada se Koprivica.

Kaže da u državi u kojoj predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sve savršeno, oni ne mogu da zaštite svoju imovinu.

- Država sve to zna i tako pušta, a mi smo nemoćni. Samo se jedno pitam, kakve su to šumokradice koje automatskim oružjem ulaze i seku šumu - pita Koprivica.

Naglašava da će prvo probati da razgovaraju sa Vladom Republike Srbije, da im se barem nadoknadi dugogodišnja šteta, ako to ne urodi plodom, oni će da tuže.

- Idemo do Strazbura, jer zaista više je sve ovo postalo neizdrživo - najavljuje Koprivica.

Kuršumlijska opština se u dužini od 102 kilometara graniči sa susednom podujevskom opštinom i taj pojas predstavlja administrativnu liniju između uže Srbije i južne srpske pokraine. Svakodnevno Albanci upadaju i kradu šumu, pucaju na policiju i meštane, a šteta se meri u hiljadama i hiljadama kubika i milionskim šumama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati