Srbija

Direktno.rs

30. 05. 2023. 19:58 3

Bratstvo manastira Dečani: Molimo se za brz oporavak povređenih

Bratstvo manastira Dečani poželelo je brz oporavak povređenim pripadnicima KFOR-a italijanske nacionalnosti u nemirima na severu Kosova i Metohije. Oni su u svojoj objavi na Tviteru podsetili da je italijanska vojska odlikovana najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve zbog doprinosti u zaštiti hrišćanskih pravoslavnih mesta na Kosovu i Metohiji.

- Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom KFOR-a, pre svega od strane italijanskih vojnika. Iskreno se zahvaljujemo za ovu zaštitu; bez toga, normalan život bi bio neodrživ suočeni sa četiri posleratna ekstremistička napada i izazovnim okolnostima koje smo pretrpeli od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine. U znak priznanja za njihov značajan doprinos zaštiti hrišćanskih pravoslavnih mesta na Kosovu i Metohiji, italijanska vojska odlikovana je najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, 2005. godine.

Želimo da istaknemo da žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova i Metohije ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda.

U jučerašnjim protestima povređeni su i lokalni srpski i italijanski vojnici. Ključno je razumeti da ovi protesti nisu bili usmereni protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije opština na severu Srbije od strane teško naoružane kosovske policije.

Italijanska vojska je do danas dala značajan doprinos mirovnim naporima na Kosovu. Oni su zaštitili srpski narod i drugu ugroženu populaciju na Kosovu, omogućili povratak mnogih raseljenih lica i sačuvali ključne srpske pravoslavne manastire.

Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Naše molitve idu za brzi oporavak svih povređenih. Posvećeni smo radu sa KFOR-om i svim pojedincima dobre volje kako bismo zaštitili naš narod u veoma nestabilnim uslovima sa kojima se suočavamo na Kosovu - zaključuje se u objavi Bratsva manastira Dečani na Tviteru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati