Srbija

S. M.

02. 05. 2023. 10:05 17

Roditelji besni: Odlučuju i u koju školu će naša deca!

Među roditeljima budućih prvaka u Prokuplju nastala je pometnja, a ona se oseća i u osnovnim školama, jer je za narednu školsku godinu potpisan sporazum između škola da deca moraju da se upišu po mestu prebivališta. Problem je što su mnogi roditelji izrazili želju, podneli zahteve u zakonskom roku da njihova deca budu upisana u neku treću školu. Ovih dana, svi ti zahtevi su odbijeni, a roditelji besni.

Prosvetni inspektor u Prokuplju Anđelka Aleksić, kao i član Gradskog veća zadužen za prosvetu Nebojša Radenković, kažu da su škole same sastavile ovaj Sporazum i da one imaju prava na to. Ipak, na zvaničnom sajtu Grada objavljen je tekst u kojem se navodi da je doneta Odluka Skupštine grada Prokuplјa o određivanju područja za upis dece u osnovne škole na teritoriji grada Prokuplјa i rejonizacija sa tačno određenim ulicama koje pripadaju određenim školama.

Iza svega, prema našim nezvaničnim informacijama, stoji činjenica da je Grad Prokuplje deo projekta "Partnerstvo za pravedno i kvalitetno obrazovanje" koje vodi Centar za interaktivnu pedagogiju Beograd, koji podržava Ministarstvo prosvete, a koji se bazira na pravednoj upisnoj politici, socijalnoj povezanosti i ostvarivanju dobrobiti dece pripadnika romske populacije i drugih osetljivih grupa u lokalnim samoupravama, te da sada zbog finansijske podrške koju su dobili projektom, moraju da, kako nam je objasnila osoba upućena u dešavanja, "prisile roditelje da se drže plana rejonizacije".

- Po mestu prebivališta moja deca, koja u septembru kreću u prvi razred, pripadaju jednoj školi, ali ja želim da idu u drugu, koja je bliža mojim roditeljima, te ćemo moći lakše da se, zbog obaveza na poslu, organizujemo oko njihovih školskih obaveza. Već godinu dana pratim rad svih osnovnih škola i smatram da je ta u koju želim da idu najbolja za njih i kao roditelj imam prava na to. Uredno sam podnela prijavu, ali su me odbili. Sada pišem prigovor, jer hoću da znam zašto neki roditelji mogu da odaberu školu za svoje dete, drugi ne - kaže majka jednog budućeg prvaka.

Ona dodaje da je proučila zakon i da se u njemu jasno navodi da škola treba da primi i upiše dete, i ako ono po mestu prebivališta ne pripada toj školi, u slučaju da roditelj podnese zahtev, a škola ima kadrovskih i prostornih mogućnosti za to.
- Ovo je čista diskriminacija, koja nije utemeljena u zakonu. On je obavezujuć za škole, a ne za nas roditelje. Znam da škola u kojoj sam podnela zahtev na vreme, odnosno do 1. februara ove godine, ima prostornih i kadrovskih mogućnosti i ne razumem zašto su me odbili - kaže ova majka, koja najavljuje i tužbu školi.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da su deca, odnosno budući prvaci, čiji roditelji rade u nekoj školi, ili im stariji brat ili sestra idu u tu školu, ostvarili mogućnost da upišu istu, bez obzira što po mestu prebivališta ne pripadaju toj željenoj osnovnoj školi.
Iako iz lokalne samouprave zvanično kažu da oni nisu uticali na odluke škole, a da su one, sve četiri koliko ih ima u Prokuplju, potpisale sporazum oko ovog vida upisa, roditelji tvrde da je na škole, kao i na njih vršen pritisak da se strogo drže mesta prebivališta u izboru škole

- Da, odbijena sam i nemam mogućnost da upišem dete u željenu školu, a dva meseca unazad nam sugerišu da zapravo ne možemo da je biramo. To smatram diskriminacijom, iza koje ne znam šta stoji - komentariše još jedan roditelj.

Da je lokalna samouprava umešala prste u sve, pokazuje i tekst koji je objavljen na zvaničnom sajtu grada, gde se, između ostalog, navodi da će oni organizovati sastanak sa roditeljima i upoznati ih sa rejonizacijom.

Iz lokalne samouprave, odnosno većnik za prosvetu i prosvetni inspektor, kažu da je u Zakonu o osnovnom obrazovanju upis dece u prvi razred propisan članom 55 ovog zakona. U školama, kada su ovih dana odbijali zahteve roditelja, bez detaljnog objašnjenja i samo pozivanjem na Sporazum između škola, koji su u potpunosti videli samo direktori i funkcioneri lokalne samouprave, prebacuju krivicu na lokalnu samoupravu, a ona na škole. Član na koji se pozivaju i nadležni, kao i škole je obavezujuć samo za škole, kao ustanove koje podležu Zakonu o osnovnom obrazovanju, ali ne i roditelji.

- Navedene zakonske odredbe ne propisuju pravo roditelja na izbor škole, već obavezu škole da upiše svako dete sa svog područja. Takođe, ove odredbe daju mogućnost školi da upiše dete sa drugog područja ukoliko za to ima prostorne i kadrovske mogućnosti, a roditelj podnese zahtev u zakonom predviđenom roku - navodi se u pisanom odgovoru našem novinaru iz lokalne samouprave Prokuplja.
Dodaju da nije reč o diskriminaciji, jer je Prokuplje, nakon Šapca i Požarevca, decembra 2020. godine potpisalo učešće u projektu, da ova rejonizacija ima veze sa Lokalnim akcionim planom za obezbeđenje pravednog i kvalitetnog obrazovanja dece na teritoriji grada Prokuplјa koji je usvojila Skupština Grada Prokuplјa.

I tako, dok lokalna samouprava ostvaruje svoje želje, pritiska osnovne škole da odrade nezahvalan posao odbijanja zahteva, roditelji najavljuju da će da tuže škole, koje su odbile njihove zahteve, jer u zakonu su bile u obavezi da ih prihvate, s obzirom na to da sve imaju i prostornih i kadrovskih kapaciteta za želje roditelja.

- Potpunu krivicu su svalili na škole, a oni teraju po svome i krše zakon. Toliko su vršili pritisak na nas, da su samo izazvali sumnju, da i mi proučimo zakon i da istrajemo da se on primeni - kaže jedan do roditelja, koji tvrdi da neće odustati od namere da ostvari svoje pravo.

Roditelji menjaju prebivalište

Da bi doskočili sporazumu, koji nije utemeljen u zakonu, mnogi roditelji su se dosetili, te su promenili adrese prebivališta, drugi planiraju da upišu dete u školu koja im se nameće, a da ga nakon par dana prebace u željenu školu.

- Neću ništa od toga da radim i samo želim da se poštuje zakon, pa i član 55 Zakona o osnovnom obrazovanju, kojim nas plaše, a koji mnogi roditelji nisu ni pročitali, te ne znaju da se odnosi samo na škole, ne na nas. Želim da prvi školski dan bude svečan i mojoj deci, kao što je bio i meni. Želim da im obezbedim adekvatno školovanje, te ću se svim zakonskim mogućnosti, boriti za to - kaže roditelj jednog budućeg prvaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati