Srbija

S. M.

11. 04. 2023. 22:09 2

Tužilaštvo podnelo prijavu protiv zagađivača vazduha

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu saopštilo je da je podnelo Privrednom sudu u Leskovcu optužni predlog protiv jedne leskovačke ustanove i njenog direktora zbog privrednih prestupa iz Zakona o zaštiti vazduha.

Kako se navodi u saopštenju, ova ustanova je na dve različite lokacije preko sopstvenih kotlarnica mesecima unazad zgađivala vazduh preko graničnih vrednosti, a da nije preduzela naložene tehničko-tehnološke mere.

- Okrivljenima je stavljeno na teret da su u vremenskom periodu od novembra 2022. godine do januara meseca 2023. godine, na dve lokacije na području grada Leskovca, koristili postrojenja za sagorevanje - kotlarnice, tako da se ispuštaju zagađujuće materije u vazduh, u količini većoj od graničnih vrednosti emisije i nisu preduzeli tehničko-tehnološke mere i obustavili tehnološki proces kako bi se koncentracija zagađujućih materija svela na propisane granične vrednosti - navodi se u saopštenju.

Direktor leskovačkog Doma zdravlja, Slaviša Božić kazao je da je optužni predlog najverovatnije podnet njemu i ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kako je potvrdio medijima, najverovatnije se prijave odnose na dva Doma zdravlja u Vučju i Grdelici koji se greju preko sopstvenih kotlarnica - navodi se.

- Mi smo odgovorili na njihovu primedbu, ali ja ne mogu da pustim zdravstveno osoblje i pacijente da se smrzavaju, a sve ostalo je upitno. Te dve ustanove se na ugalj greju već 50 godina i nikada nije bilo nikakvih problema - naglasio je Božić.
Kontrole zagađenja vršene su od novembra prošle godine barem jednom mesečno na svim kotlarnicama javnih ustanova na teritoriji grada. Sve su, barem prvog meseca imale zabeleženu veću zagađenost od dozvoljene i naloženo im je da to koriguju, ugrade prečišćivače ili promene gorivo koje koriste. U granicama iznad normale bile su tada kotlarnice Toplane, Opšte bolnice, Ustanove za odrasle i starije, ali je većina njih je već u decembru imala merenja koja su pokazivala granična merenja, jer su ispoštovale inspekcijska uputstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati