Srbija

D .Ljutić

27. 03. 2023. 12:35 33

Susret sa policajcem iz kordona na Šodrošu

Bilo je nemira u Novom Sadu. Na Šodrošu pokazne vežbe policijskih trupa protiv golorukog naroda, pokazale su svoju prirodnu surovost. To im je u naravi, tako su vaspitane. Zbog toga i postoje. Građani su dovikivali policajcima "imate li vi decu", "kako vas nije sramota". Policajci su odgovorili odvođenjem ljudi u "maricu", stavljanjem lisica.

A, onda, ponedeljak ujutru ispred jedne pekare u Novom Sadu. Susret dvojice aktera sukoba na Šodrošu. Novosađanin, koji je bio na protestu, prepoznao je policajca iz kordona. Ružna slika. 

Građanin: Ogladneo si od čistog vazduha sa Šodroša, a? 

Policajac: Pojma nemam o čemu pričate, kakav Šodroš, nisam ja tamo bio.

Građanin: Bio si, vukao si po zemlji jednu devojku dok je zapomagala. Strpao si je u onaj vaš kombi, a posle si se vratio po još. 

Policajac je uzeo narudžbinu i izašao iz pekare. Građanin nije odustajao. Nastavio je da dovikuje za policajcem. Govorio je policajcu kako ima njegovu fotografiju sa Šodroša, da će je objaviti da ga svi vide.Poilicajac: Vi gospodine pretite, a zbog toga mogu da Vas privedem.

Građanin: Tačno. Pretim da ti i tvoji ne možete doveka da vršljate. Ko si ti, čoveče?!

Policajac je seo u patrolni auto i odvezao se u nepoznatom pravcu. 

Možda se i mogao očekivati građanski bunt, i pored višegodišnjeg iskustva o beskrajnoj trpeljivosti i letargiji. Nemo pristajanje na svako divljaštvo režima osokolilo je nasilnike da čine šta im je volja i temeljno zagađuju i uništavaju  životni ambijent, izgled i horizonte velikih gradova - pre svega Beograda i Novog Sada. Pink estetika u urbanom vandalizmu ne može se zaustaviti pozivanjem na razum, radikalsko uništavanje se nastavlja.

"Oni" su odlučili da projekat "Novi Sad na vodi" na silu proguraju kroz gradsku skupštinu. Veruje se da je u opticaju ogroman novac i neograničeni profit koji se očekuje iz odobrene divlje gradnje. Takav projekt se brani svim snagama i svim sredstvima. Scene brutalnosti su već dugo naprednjački model opštenja sa narodom. Gledali smo na Šodrošu mučne prizore, ambijent u kome policija zavodi red u haosu koji je stvorila gradska vlast.

Uz nipodaštavanje svega što je izvan okvira razumevanja stvarnosti i sistema vrednosti, policija je, kako se obično kaže, samo radila svoj posao. Građani na Šodrošu traže spas za svoj grad koji po nakaznim merama kroje i preprodaju otuđeni vandali. Okupacija je sve surovija, pokret otpora u Novom Sadu, ali i u Beogradu, je možda nagoveštaj buđenja. Ni na Savskom nasipu se neće spavati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati