Srbija

[ Izvor: N1 ]

24. 03. 2023. 18:50 0

Uhapšeni na Šodrošu pušteni na slobodu

Policija u Novom Sadu pustila je svih desetoro uhapšenih aktivista, koji se na Šodrošu i Kameničkoj adi na Dunavu protive seči stabala zbog izgradnje mosta.

Nekadašnja predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić potvrdila je da su pušteni aktivisti koji su ovog petka u nekoliko navrata privođeni u policiju u Novom Sadu.Kostić, koju je takođe policija privela, rekla je da su svi dobili prekršajne prijave, osim, kako je dodala, Miloša Rakića koji je dobio krivičnu. Pored nje, poslednji su bili uhapšeni Olivera Radovanović, Radivoj Jovović, Mladen Cvijetić, Robert Silberholc, Brajan Brković i Isidora Čeleketić.

- Policajci su bili korektni, osim u jednom slučaju kada su nas sprovodili u stanicu policije, jednom od uhapšenih je policajac, a da smo svi čuli, pretio batinama, šamaranjem - dodala je ona.

Kazala je da je sve ostalo bilo korektno, te da su aktivisti dali izjave i uradili alko-test.

Rano jutros je uhapšena, a zatim i puštena jedna od osnivačica "Šodroš Survajver kampa" Aleksandra Derušek Stankić. Otprilike u isto vreme kada se ona vratila u kamp, nakon koškanja sa policijom, uhapšeni su i Varvara Lukač i Miloš Rakić. Potom je grupa organizacija iz Vojvodine protestovala zbog, kako su naveli, policijskog nasilja i hapšenja aktivista na Šodrošu.Organizacije su pozvale Novosađane da ustanu u zaštitu aktivista koji su "izloženi državnoj torturi i podrže njihovu borbu za očuvanje grada kojeg gradske vlasti temeljito i sistemski devastiraju".

Saopštile su da je danas na Šodrošu "bez ikakvog stvarnog razloga" uhapšeno desetak aktivista, među njima i "osobe koje imaju više od 70 godina".

Reagovalo je i novosadsko Strukovno udruženje policije koje je optužilo aktiviste da im "iskrena namera" nije bila da zaštite zelenilo, već da se "izazove reakcija javnosti i privuče medijska pažnja". To udruženje pozvalo je građane da se "uzdrže od provokacija pripadnika policije" koji su, kako su naveli, na obezbeđenju javnog reda i mira angažovani u skladu sa zakonom i metodologijom rada.

Jutros je, tokom seče drveća, oko 8.40 došlo do manjeg sukoba policije i aktivista, koji se protive seči, kada je jedan policajac pokušao da uzme zastavu od njih.Aktivisti tvrde da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode gaze rešenja koja su sami izdali.

Aktivisti i pripadnici opozicionih partija se bore protiv izgradnje novog mosta na rukavcu Dunava, u oazi zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta koju Novosađani koriste za rekreaciju i ribolov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati