Srbija

[ Izvor: Istmedia.rs ]

21. 03. 2023. 15:08 1

Borska bolnica ostaje bez lekara!

Odeljenje ortopedije u Opštoj bolnici u Boru je već duže vreme u kolapsu jer nema ortopeda koji bi obavljali preglede i operisali, pa se lakši pacijenti upućuju u zdravstvene ustanove u Zaječar i Negotin, a pacijenti kojima je potrebna operacija spas traže u Kliničkom centru u Nišu. Trenutno je na ovom odeljenju svega pet pacijenata koji se nakon intervencija u drugim gradovima oporavljaju u Boru.

Pored ortopeda, borskoj bolnici fale anestetičari, radiolozi, lekari urgentne medicije i transfuziolog, a od 103 lekara koliko sada radi, u naredne tri godine 35 će otići u penziju a zamene nema na vidiku. A kako je došlo do toga da u jednom od gradova sa najvećim budžetom u Srbiji po glavi stanovnika i sa jakom industrijom u kojoj su povrede učestale, juče je medijima pokušala da objasni direktorka ove ustanove Ana Golubović Spasojević, piše Istmedia.rs.

- Trenutno imamo četiri ortopeda i jednu doktorku na specijalizaciji koja je na porodiljskom odsustvu. Od četiri ortopeda dva su na dužem bolovanju i pred penzijom, dok su druga dvojica na bolovanju zbog premora, budući da su sami morali da obavljaju preglede i operacije preko norme. Razlog, zbog koga lekari odlaze iz Bora i manjih sredina, leži u tome što u velikim gradovima za istu platu specijalisti imaju mnogo manje posla - smatra direktorka.Da je to tako, potvrđuje i činjenica da su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Boru opredeljene 24 specijalizacije iz deficitarnih grana, ali nema kome da se dodele jer u Bor ne žele.

Ona je dodala da Boru trenutno fale i pedijatri, ali da bi taj problem bio rešen ukoliko bi se konačno sprovela inicijativa za ponovno spajanje Opšte bolnice i Doma zdravlja. Kao dobru vest, istakla je da je u Boru obnovljena operacija katarakte, a da će se od juna raditi i pregledi ultrazvuka oka, zbog čega su do sada pacijenti upućivani u Beograd i Niš.

Birokratija koči usluge skenera

U Boru još uvek ne mogu da se koriste dva nova skenera iako je završena potpuna adaptacija prostora i prikupljena potrebna dokumentacija.

- Čekamo neophodnu dozvolu Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, i prema našim infomacijama, problem je nastao zbog toga što Direktorijat i Institut za nuklearne nauke iz Vinče imaju neusaglašene pravilnike - kazala je Ana Golubović Spasojević.
Zbog birokratskih problema koji odlikuju Srbiju decenijama, posledice trpe ne samo pacijenti Opšte bolnice u Boru, već i ostale zdravstvene ustanove koje su dobile skenere.

- Naše osoblje je potpuno obučeno za rad na skenerima jer svaki radiolog koji završi cpecijalizaciju zna da radi na tom uređaju. Za nas je obuka organizovana zbog naprednijih usluga modernihih skenera - rekla je ova specijalistkinja radiologije, komentarišući negativne objave na društvenim mrežama.
Za osam meseci lokalna samouprava je u ovu ustanovu kroz opremu uložila 130 miliona dinara koliko je dobijeno i od Ministarstva zdravlja, ali je zbog starih dugovanja i tužbi račun i dalje blokiran za 35 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati