Srbija

[ Izvor: N1 ]

05. 03. 2023. 16:11 11

Priča koja je potresla sve, stigla i do predsednika - i ništa

Priča iz Pećinaca koju ćete videti obeležila je prošlu godinu. Potresla je sve koji su je videli i na kraju stigla i do predsednika. I ništa. To je epilog izbacivanja iz vrtića one dece čiji su roditelji praktično kažnjeni zbog drugačije političke pripadnosti. Najveću kaznu međutim trpe deca. Kako provode dane bez drugara? U moru igračaka, a suštinski usamljeni.

- Parkić pored vrtića i moje dete dođe u taj park, popne se na tobogan i gleda decu u vrtiću i kaže: "Mama, kad ću ja ići da se igram s mojim drugom Zlajom?" To mi je najteže. Par puta su mi krenule suze na oči jer moje dete gleda decu u vrtiću, a ono ne može da ide - kaže mama Jelena Mihajlović.

Petogodišnja Nađa iz Pećinaca zato već šesti mesec provodi kod kuće. Toliko je prošlo otkad, voljom lokalnog moćnika, a zbog tate koji je član Demokratske stranke, za nju u njenom vrtiću nema mesta.

N1: Kad si bila poslednji put u vrtiću?

Nađa (5 godina): Mama, kad sam bila u vrtiću?

Mama: Pre raspusta, sad si na raspustu.

N1: Na raspustu si?

Nađa: Da.
Raspust je samo jedan od izgovora koji njena mama svakodnevno smišlja ujutru kada treba krenuti u vrtić. A Nađa samo jedna od dece koja su u septembru prošle godine izbačena iz vrtića. Upoznajte i Darju. Ona sa roditeljima i dvoje braće živi u selu Obrež, 20-ak kilometara udaljenom od Pećinaca. Ona je treće dete u porodici Glamočanin.

- Ona ima 3 godine, od prve godine je išla u vrtić i samo odjednom nema mesta u vrtiću i nju su izbacili - priča Draženko Glamočanin.

I sve navodno zato što tata u tom trenutku nema posao. A u stvari, uveren je, sve je promenio jedan poziv uoči prošlih izbora i jedno pitanje.

- Da li moja porodica daje glas za Vučića. I ja sam onda odgovorio da me ne interesuje nijedna stranka, ni Aleksandar Vučić niti niko i prekinuo sam joj poziv - priseća se Glamočanin.
Danas žive posledicu ovakvog odgovora. Tata je morao da nađe posao isključivo u trećoj smeni, mama radi stalno u prvoj da Darija nikada ne bi bila sama.

- Srećemo se na vratima, ja sedam u auto i idem na posao, radim celu noć, ujutru ja dolazim u 5.30 kući, ona me čeka na vratima i ide na autobus. Tri dana i dve noći nema spavanja, ja i supruga se ne viđamo uopšte. I to je to - kaže Glamočanin.

Idemo nazad u Pećince. Tu mala Nađa s mamom i tatom koji se bave ratarstvom, ide i na njivu.

- Ovo je bašta koju mi sad uskoro treba da sejemo, gde ću ja ostaviti dete ili ću je non stop voditi sa mnom, ja više ne znam… - kaže Nađina mama.
- Mom detetu najviše nedostaju deca. Moram da idem da tražim po Pećincima neko dete koje bi se igralo sa njom - jada se mama Jelena.

Nađa Mihajlović, Jakša i Sofija Mažić, Darija Glamočanin. Kada su predškolske ustanove u Pećincima, odnosno u Obrežu, zatvorile vrata ovoj deci – diskriminisale su ih zbog političke pripadnosti njihovih roditelja – utvrdila je to i poverenica za zaštitu ravnopravnosti i vrtiću izrekla opomenu. I ništa. I zato roditelji pitaju, da li je od poverenice ipak "jači" poverenik SNS-a, jer, kako kažu, opomena koju je Milorad Pantić Luki izrekao njihovoj deci i dalje je na snazi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati