Srbija

Direktno

02. 02. 2023. 13:06 1

Zašto propadaju novosadske kasarne?

"Gradski odbor (GO) Pokreta za preokret Novi Sad, pita zašto još uvek nije pronađeno rešenje da se spreči propadanje kasarne Narodni heroj Janko Čmelik u Petrovaradinu, nakon godina neuspešne prodaje, nakon što je proglašena za nepotrebnu imovinu", navodi se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

"U stanju zapuštenosti se nalazi i zgrada koja je bila deo kasarne u ulici Vojvode Bojovića, u Novom Sadu, na kojoj se nalazi i spomen obeležje antifašistima, jer je svedočila stradanju Novosađana u raciji 1942. godine.

GO Pokret za preokret Novi Sad, pita ministra odbrane i dojučerašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, zašto još uvek ne postoji efikasan plan renoviranja i prenamene vojnih objekata ili dogovora o prenosu prava vlasništva na grad ili pokrajinu radi stavljanja u neku drugu funkciju od koristi za građane Novog Sada.Kasarna Narodni heroj Janko Čmelik zauzima 19 hektara i sadrži više od 30 vojnih objekata, a nalazi se na Petrovaradinu. Kasarna je pre nekoliko godina označena kao nepotrebna i stavljena na prodaju, ali se ni time nije ništa rešilo.

Umesto da se odluči o adekvatnim merama rekonstrukcije i prenamene, ovoj objekat zbog neodogovornosti i zanemarivanja propada. U sličnoj situaciji je i kasarna u ulici Vojvode Bojovića, koja je istorijski veoma značajan objekat, a kao spomenik kulture, nalazi se i pod prethodnom zaštitom.

GO Pokret za preokret Novi Sad traži da nadležni odgovorno postupaju prema državnoj imovini, da se reši pitanje ovih objekata, umesto što se ignoriše njihovo propadanje.Podsećamo da je GO Pokret za preokret Novi Sad, pre nekoliko dana tražio da se rekonstruiše i prenameni za potrebe Univerziteta u Novom Sadu kasarna Dr Arčibald Rajs. Ona deli sudbinu sa kasarnom Narodni heroj Janko Čmelik i kasarnom u ulici Vojvode Bojovića i govori o nebrigi države, grada Novog Sada i APV Vojvodine. Tražimo od ministra odbrane Miloša Vučevića, gradske i pokrajinske vlasti da se smislenim planom reguliše pitanje ovih objekata, a njihova funkcija usmeri na nešto što je potrebno lokalnoj zajednici - zaključili su iz GO Pokret za preokret Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati