Srbija

Direktno.rs

18. 01. 2023. 14:55 5

Zašto propada kasarna Dr Arčibald Rajs?

Gradski odbor Pokreta za preokret u Novom Sadu upitao je gradsku vlast u Novom Sadu i ministra odbrane, doskorašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića - zašto propada zgrada i kompleks kasarne Dr Arčibald Rajs u Novom Sadu.

Oni su naveli da je "ovaj kulturno - istorijski značajan objekat na Futoškom putu, nekada poznat kao kasarna Maršala Tita (Maršalka) zapušten, oronuo i postaje ruglo na jednoj od najprometnijih ulica u Novom Sadu".
Dodaju i da se o objektu godinama ne brine niko, a "njegovo propadanje koincidira sa vlašću SNS-a i sadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića".

- Gradski odbor Pokreta za preokret Novi Sad, traži da se za ovaj objekat hitno nađe rešenje i da on bude sačuvan i rekonstruisan. On može da bude namenjen za studentski kampus, ali i za druge potrebe. Podsećamo da je gradska vlast iz njega 2011. na silu izbacila umetnike Društvenog centra koji su nameravali da ga koriste za umetničko stvaranje. Ne podržavamo nelegalne upade u objekte, ali se pitamo da li ova nebriga o državnoj imovini može biti predmet krivičnog gonjenja - stoji u saopštenju.

Kako su dodali, "kasarna Dr Arčibald Rajs čini važan deo istorije Novog Sada. Izgrađena je po nalogu grada Novog Sada iz 1872. godine kada je bio pod vlašću Austrougarske monarhije. Prostire se na placu površine od 10 hiljada kvadratnih metara".

- Ovaj objekat je 2009. godine proglašen za višak vojne nepokretnosti. Pre nekoliko godina se pojavila ideja da se objakat sredi i postane studentski kampus, pošto postojeći kampus nije dovoljan za akademske aktivnosti u Novom Sadu. Međutim do ovoga ipak nije došlo - kaže se u saopštenju.

Gradski odbor Pokreta za preokret u Novom Sadu ističe da "kasarna Dr Arčibald Rajs nije jedini ovakav primer u Novom Sadu i Vojvodini".

- Ovi objekti bi mogli da se srede i prenamene u kulturne, edukativne i umetničke centre ili kao što je potrebno Novom Sadu - studentski kampus, sa sveobuhvatnim sadržajima za studente - zaključili su u Pokretu za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati