Srbija

Direktno.rs

29. 12. 2022. 15:14 3

"Na spomeniku nevinim žrtvama ne smeju biti zločinci"

Novosadske antifašisističke organizacije, pokreti i stranke koje su učestovale od početka borbe protiv podizanja spomenika "nevinim žrtvama" u Novom Sadu, a na čijem se spisku nalazi veći broj fašista poručili su danas pored postamenta spomenika da neće odustati od borbe da se odluka o podizanju spomenika ukine, dok se spisak ne revidira i na njemu ne ostanu samo nevine žrtve. Jučerašnju odluku prema kojoj je raskinut ugovor između Grada i izvođača radova, koji je trebalo da postavi sporni spomenik, ocenjuju kao manevar. Zajednički je stav da su za to da Novi Sad ima spomenik nevinim žrtvama, ali da među njima ne smeju biti zločinci.

- U novu godinu ulazimo sa novim pobedama i insistiraćemo i na formalnom ukidanju odluke o podizanju ovog spomenika. U ovoj borbi koja će trajati i koja ne predstavlja samo borbu protiv spomenika fašistima i zločincima, već protiv čitavog jednog režima neslobode, ali čiji se kraj sada već jasno vidi. Bićemo solidarni i udruženi, do pobede - naveo je Radivoje Jovović, ispred Zajedno.- Ljudi koji vode grad ne mare za potrebe i misljenje Novosadjana. Ovim putem porucujemo da cemo se boriti da ne dozvolimo ovoj stetocinskoj vlasti da urusi imidz Grada Novog Sada koji je uvek vazio za slobodarski, antifasisticki grad - ispred Demokratske stranke, naveo je Veljko Krstonošić.

- Važno je istaći da mi nismo protiv spomenika nevinim žrtvama, ali smo protiv toga da se zločinci izjednačavaju sa žrtvama. To je nedopustivo. Apelujemo na gradsku vlast, da iskoristi ovo vreme koje su kupili za sebe ovim raskidom ugovora sa izvođačima radova, kako bi ponovo oformili mešovitu komisiju koja bi radila na pravom spisku nevinih žrtava - Anna Oreg, iz Pokreta slobodnih građana.

- Tražimo da se ovaj patrljak koji je iza nas ukloni, jer ovo je ostatak - zametak, pokušaja revizije fašizma, koja je bila očita namera SVM. Ovaj patrljak je deo Orbanove politike prema Vojvodini - naveo je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

- Pobeda će biti smena ove vlasti i garancija da se revizija fašizma neće desiti. Ne mogu da ne pomenem činjenicu da RTV - javni servis građana Vojvodine, o nameri podizanja spominika fašistima, odnosno revizije fašizma, nije progovorila ni reč. Znamo kako je prošla novinarka koja je pokušala da pita za namere predstavnike Saveza vojvođanskih Mađara u svojoj emisiji - završio je Veselinović.
- Novi Sad ne može imati dva spomenika - jedan žrtvama, a drugi njihovim dželatima. Jedan spomenik onima koji su ubijani, a drugi onima koji su ubijali. Prva odluka koju će doneti nova skupštinska većena nakon narednih lokalnih izbora, biće stavljanje van pravne snage odluke da se ovaj sramni "spomenik" gradi - naveo je Borislav Novaković, iz Narodne Stranke.

U borbi protiv revizije fašizma u Novom Sadu, u okviru akcije Digni gard odbrani grad, učestvuju: Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić," Omladinsko-studentska akcija (OSA) , Savez antifašista Vojvodine, Zajedno, Demokratska Stranka, Pokret za preokret, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija, Antifasistička koalicija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati