Srbija

I. I.

16. 11. 2022. 06:00 5

Kako se raspala kapija istočne Srbije

Požarevac se često pominje kao svojevrsna kapija istočne Srbije. Neodgovorna politika vladajuće strukture je za vrlo kratko vreme napravila da se ta nekada čvrsta kapija gotovo u potpunosti raspadne.

Vlast koju reprezentuju gradonačelnik Saša Pavlović i njegove kolege iz SNS, nije ni najmanje za pohvalu, već isključivo samo za kritiku. A gradonačelnikov tim (nekadašnji portiri, kotlari i nesvršeni studenti), koji osim što nameštaju ortacima i drugovima projekte i poslove, pa tako prave i astronomske kafanske račune, i sve to na teret gradskog budžeta. Pravi pokazatelj naprednjačke vlasti je upravo realizacija budžeta svih ovih godina koja je za 2020. bila 66%, a za 2021. realizacija je bila 68%, u drugim opštinama i gradovima u okolini, realizacija budžeta prelazi preko 80 i 90 odsto.

Razlozi loše realizacije budžeta su: nestručnost, loše planiranje projekata, nerešeni imovinski odnosi i prisutna korupcija u dodeli poslova. Može, gradonačelnik da se hvali, ali brojke govore sve - nestručnost i neznanje je na prvom mestu. Za ovu gradsku vlast su prioriteti preskupi sportski tereni, a u planu je i zatvoreni bazen. Umesto da se širi i modernizuje infrastruktura grada u svim oblastima, i da se uslovi za život građana poboljšaju. Naprednjačka vlast je dala 110 miliona dinara za atletski stadion, koji izgleda kao magareća livada. Vreme je da se Saša Pavlović malo odmori i da se povuče, jer se vidi da nije dorastao da vodi grad Požarevac, već treba da se na vreme vrati svom starom poslu, a to je da ga upamte đaci kao dobrog profesora u srednjoj školi - kažu građani Požarevca.
Gde je danas Požarevac, pod vlašću SNS. Na prvi pogled naš grad Požarevac je lep grad, srednje veličine, smešten u ravnici između tri reka: Mlave, Velike Morave i Dunava, a ni na jednoj od njih. Prvi utisak je, kažu, važan u svakom pogledu. Ne mora da bude i tačan, ali da je važan, važan je.

Već drugi pogled na Požarevac otkriva, neuredne ulice i trotoare koji se ne peru, previše prašine i svakovrsnog smeća na svakom koraku. Lepota i prljavština retko idu zajedno, a i poslednjih godina Požarevac najviše zagađuju, nemoralni, nestručni i nesposobni kadrovi Srpske napredne stranke.

Na treći pogled ne može, a da se ne uoči mnoštvo novih stambeno - poslovnih zgrada bez bilo kakve arhitektonske i građevinske vrednosti, stešnjenih na 4–5 ari, bez ijednog drveta ispred, bez klupa, igrališta za decu, bez mesta za parking bicikla, a kamo li automobila. Očigledna je želja i namera investitora tih bezvrednih objekata da se na njima masno zaradi, da se uzme neka brza lova i da se ide dalje. Uđeš, izađeš i gotov si... Posle toga i stanari i njihovi posetioci, naravno i svi ostali Požarevljani, neka se sami snalaze kako znaju i umeju. Da žive normalno, pa ni približno normalno, neće moći. Svi oni koji od Beograda, Smedereva, ali i od Niša i Kragujevca stižu u Požarevac, najpre moraju da prođu kroz nekadašnju veliku i čuvenu industrijsku zonu u kojoj je svakodnevno radilo više hiljada, pa i desetina hiljada radnika. Tu su i sada brojne zgrade, hale, silosi, magacini, asfaltirane saobraćajnice, ali je sve to ispražnjeno, polumrtvo. Jedino su parkinzi novoizgrađenih marketa uvek solidno popunjeni.
Iza ove stare, zamrle industrijske zone postoji i nova o kojoj se više od 20 godina piše i govori po lokalnim medijima, a u kojoj još uvek nema ni jednog jedinog iole ozbiljnog investitora. Da li iko normalan može da zamisli, imaju potpunu lokalnu vlast od 2016. godine, gradonačelnika, načelnike i drugih kojekakvih narodnih predstavnika sa pozamašnim platama koji za šest i više godina nisu uspeli da stvar pomere sa mesta?

Šta je onda uzrok današnjeg zaostajanja? Šta je u pitanju?

Da vidimo: može biti da je to u prvom redu partijsko zapošljavanje. Šta drugo?! Da bi bio gradonačelnik, odbornik, predsednik skupštine, član gradskog veća, direktor bilo kog javnog preduzeća - ne moraš baš ništa pod Bogom da znaš. Dovoljno je da si poslušan. Čak je i poželjno da ne samo ništa ne znaš, nego i da ne pokušavaš ništa da znaš, a posebno ništa da učiniš na svom dobro plaćenom poslu. Nije tvoja stvar da misliš, ni da činiš. Dovoljno je da slušaš i izvršavaš samo šta ti se kaže, a najbolje je da ni tada ništa ne radiš, jer ako radiš možeš i da pogrešiš. Kad ne radiš, nema ni greške. Pogledajte samo kolike su im reprezentacije! Da bi napravio tolike račune, moraš da si i danju i noću u kafani. Za vreme Ljubičevskih konjičkih igara na trgu dok su se svake večeri održavali koncerti, gradonačelnik je pravio svoje privatne žurke na račun gradskog budžeta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati