Srbija

Direktno.rs

26. 10. 2022. 13:52 1

SSP: Vlast da poništi odluku o rastu cene grejanja

"GrO SSP Niš oštro osuđuje poslednje poskupljenje cena grejanja u Gradu Nišu i zahteva da Gradsko veće ponišiti svoju odluku. Podsećamo da je Gradsko veće Niša još 01. avgusta 2022. odobrilo povećanje cena grejanja, sezona nije počela, odložena je uz obrazloženja koja su u suprotnosti sa zakonom, a sada je usledilo je drugo povećanje cena, koje je za građane neizdrživo", navodi se u saopštenju niškog odbora Stranke slobode i pravde.

"U gradu Nišu zaposleni u gradskim preduzećima treba da dobiju pomoć od 40.000 dinara za prevazilaženje energetske krize. Tu pomoć neće primiti samo gradski funkcioneri, već svi zaposleni u Gradskoj upravi, gradskim opštinama javnim preduzećima i ustanova, njih 700. Šta je sa ostalim građanima Niša, njih 230.000? Da li su oni građani ovog grada? Kako će se oni nositi sa ovim?

Sa druge strane, građani Beograda nemaju ovaj problem, pre neki dan, mediji su objavili izjavu čelnika grada Beograda da "poskupljenje nije ni na vidiku?!!". Da li se radi o sposobnijem i profesionalnijem rukovodstvu grada, odnosno JKP Beogradske Toplane ili se radi o nečem drugom.

Najavljeno poskupljenje je neprihvatljivo i budžet građana to neće moći da izdrži. Da li je opravdano da u ovom trenutku fiksni deo treba da poskupi 18 odsto,a varjabilni za 6 procenata. Dalje, Gradsko veće o ovoj odluci je raspravljalo na sednici koja je održana iza zatvorenih vrata za koju mediji nisu ni znali. Pitamo se zašto? SSP poručuje da za nagomilane probleme u radu gradskih preduzeća postoje i druga rešenja, a ne samo povećanje cena.

Republički zavod za statistiku objavljuje da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u julu 2022. godine, u odnosu na jun 2022. godine, u proseku su povećane za 1%. Potrošačke cene u julu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 12,8%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 8,4%.

Međutim, perspektiva običnog čoveka kaže da su osnovne životne namirnice poskupele u prethodnom periodu u proseku za 30%, ogrev od 70 -100%, komunalije u proseku 30%, roba široke potrošnje 50%.

Da bismo shvatili težinu situacije, potrebno je istaći da prema dostupnim podacima PIO fonda (april 2022) oko 62% penzionera u Nišu (preračunato sa republičkog proseka) mesečno živi sa prihodima do 30.000 dinara, a da penzije oko trećine njih ne premašuju 15.000 dinara.

GrO SSP-a Niš poziva Gradsko veće Niša i rukovodstvo da ponište pomenutu odluku i vrate cene na prethodni nivo. Kad može Beograd, može i Niš. Da li su građani Niša građani drugog reda u odnosu na građane Beograda ili su žrtve nesposobnosti svog rukovodstva.

GrO SSP Niš poziva na socijalnu solidarnost svih učesnika političkog života sa našim najugroženijim sugrađanima", zaključuje se u saopštenju niškog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati