Srbija

Direktno.rs

04. 10. 2022. 12:52 0

"Tražimo na uvid koncesioni ugovor za garaže u NS"

"GO Pokreta za preokret Novi Sad traži da se javnosti da na uvid  ugovor Grada Novog Sada i koncesionara "Javne garaže" o izgradnji četiri garaže u Novom Sadu, od kojih su tri podzemne u ulici Modene, kod Banovine i na Trgu Republike i jedna nadzemna na uglu Uspenske i Šafarikove. Posledice  koncesionog ugovora pogađaju sve građane, a neke posledice se već vide", navodi se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret, koje prenosimo u celosti.

"Pokret za preokret traži, zbog građana, informaciju da li su "Javne garaže", čiji su osnivači  "Best in Parking" iz Beča - Holding AG i “Inobačke”, kompanije iz Novog Sada uslovili da postojeća javna parking mesta u ulicama u  centru budu nedostupna za parkiranje, osim vlasnicima nekretnina  u centru.

Pored ovoga, Pokret za preokret pita, zašto je Grad Novi Sad omogućio da od nedavno počne naplata od strane "Parking servisa" parkinga ispred državnih ustanova, kao što su domovi zdravlja, koji su potrebni zaposlenima i pacijentima i da li se na taj način nadoknađuje budući gubitak "Parking servisa" zbog izgradnje javnih garaža. Ako je to tačno, onda se izgradnja javnih garaža pravi na štetu građana Novog Sada.

Pokret za preokret traži uvid u koncesioni ugovor, da bi se proverili ovi navodi. Nove garaže, ukoliko okolna javna parking mesta budu nedostupna svim gađanima, neće biti dovoljne za Novi Sad. Bilans novih parking mesta u tom slučaju je veoma skroman. Sporne su i lokacije novih garaža, jer se prema savremenim trendovima urbanizma, kojima se brine o kvalitetu života građana, garaže ne grade u centru grada jer se saobraćaj usmerava u te zone. Sporna je i činjenica da vlasnici novih nekretnina u centru grada, na ovaj način, dobijaju mesta za parkiranje, a da se ostali građani “umeravaju” na javne garaže.

Najnoviji problem je iznenadno uvođenje naplate parkirališta oko Doma zdravlja Jovan Jovanović Zmaj i još na nekoliko lokacija, u raznim delovima grada. Zaposleni moraju da plaćaju parking, a nije im omogućeno da dobiju mesečnu ili godišnju parking kartu, sem ukoliko nisu na gradskoj adresi, ali u tom slučaju, gube pravo na putne troškove. Od male plate, plaćaju i troškove parkinga. 

Pokret za preokret traži da se ne ukidaju postojeća parking mesta i da se ona dodeljuju privilegovanima, kao i da da se ne uvode nove zone na kojima se parking naplaćuje. Tražimo da se garaže u Novom Sadu grade u skladu sa standardima kojima se obezbeđuje normalan tok saobraćaja u gradu i da se hitno obustavi naplata parkinga za zaposlene u državnim ustanovama, pogotovo za zdravstvene radnike", zaključuje se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati