Srbija

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2022. 16:21 1

Prognoza: Evo kako nas vreme očekuje u oktobru

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića za oktobar očekuje se postepeni pad temperature, ali nas miholjsko leto neće napustiti do sredine oktobra.

Ristić navodi da je septembar doneo seriju ciklona i veliku količinu kiše, pogotovo u delovima Evrope koji su najviše bili pogođeni sušom tokom leta. Imali smo i dva prodora hladnog arktičkog vazduha koji je označio kraj toplog leta. Prilikom drugog prodora, snega je bilo na višim planinama, a kod nas na Kopaoniku. Tokom prve polovine oktobra iznad većeg dela Evrope vreme će se smiriti, stabilizovati, pod uticajem prostranog anticiklona polja visokog vazdušnog pritiska.

Kraj septembra u našoj zemlji doneo je ponovo letnje temperature, ali već s početkom oktobra dolazi do promene vremena i zahlađenja.

Od 1. oktobra do srede, 5. oktobra, sledi serija talasa vlažnog i sve hladnijeg vazduha koji će usloviti postepen pad temperature, smenu sunca i oblaka sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, posebno u subotu, kada će biti najviše padavina. Maksimalna temperatura početkom ovog perioda biće 22-27 °C, a zatim u padu za oko sedam stepeni i biće 15-20 °C. Jutarnja temperatura biće takođe u padu sa 12-17°C na 7-12 °C.
Istovremeno sa prodorom hladnog vazduha, jača i polje visokog pritiska, što će usloviti postepeno smanjenje oblačnosti i stabilizaciju vremena, a sa porastom dnevnih temperatura i miholjsko leto do sredine oktobra. Od četvrka, 6. oktobra, sve više sunca a sve manje oblaka. Posle vedrih noći, jutra će biti hladna sa temperaturom 5-10 °C u nižim predelima i -2-3 °C na planinama.

Po kotlinama i dolinama reka biće jutarnja magla, koja se može i duže zadržati, i tamo će biti i hladnije tokom dana. Dnevna temperatura u postepenom manjem porastu i početkom druge dekade kretaće se 20-25 °C u nižim predelima i 12-17 °C na planinama. U drugoj polovini oktobra vreme će sve više ličiti na jesen, biće sve manje sunca a sve više oblaka, koji mogu doneti kišu, ali i pahulje na planinskim vrhovima.

Krajem oktobra i početkom novembra sa pojačanom košavom nam stiže i hladan vazduh sa istoka, koji u prvoj dekadi novembra može doneti prvi sneg u nižim predelima. Maksimalna temperatura početkom druge dekade oktobra biće 15-20 °C, krajem meseca u padu za oko pet stepeni i kretaće se od 10 do 15 °C.
U oktobru ima prosečno 11 dana sa padavinama, kada padne oko 50 litara kiše. Ovaj oktobar će biti sušniji sa nešto manje kiše zbog anticiklona koji će dominirati skoro do kraja druge dekade meseca. Osim na samom početku, kiša se očekuje krajem druge i tokom treće dekade meseca. Temperatura će biti u granicama normale za oktobar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati