Srbija

[ Izvor: Mediji ]

29. 09. 2022. 12:25 2

"Boli nas sve ovo": Mašine UNIŠTILE simbol Aranđelovca

U parku Bukovičke banje u Aranđelovcu u sredu je počelo rušenje parnog kupatila koje pripada kompleksu istorijskog zdanja ovog grada. U toku jučerašnjeg dana je srušen bazen kod glavne zgrade ovog parnog kupatila.

Miloš Veličković, građevinski inženjer iz Aranđelovca, rekao je televiziju Nova S da zapravo građevinska dozvola postoji za rušenje objekta, a da što se tiče investitora on svoje radove izvodi u okviru zakona.

- Pisali smo Zavodu za zaštitu spomenika od kojeg smo dobili odgovor da se omogućava rekonstrukcija postojećeg objekta uz dodavanje modernih elemenata ali uz strogo zadržavanje forme i koncepta arkada koje u stvari i predstavljaju simbol i koncept ovog celog kompleksa. Na žalost, novi urbanistički projekat je takav da totalno odstupa od koncepta koji predstavlja ovaj istorijski arhitektonski kompleks. Nikakva forma arkada nije zadržana, gradi se totalno jedan moderan objekat bez ikakve forme ove istorijske arhitektonske celine - kaže Velićković i dodaje da ceo Aranđelovac iskreno boli rušenje ovog objekta.

- Ovo je objekat koji predstavlja arhitektonski dragulj i kulturno dobro Aranđelovca. Mi smo ponosni na ovo zdanje i to je jedan od prepoznatljivij objekata našeg grada uz staro zdanje koje je takođe pred urušavanjem zbog neadekvatnog obhođenja ove vlasti ali i mnogih prethodnih. Ovo je tako sramotno i tužno i moram da ponovim da je ovaj objekat kulturno i istorijsko nasleđe svih nas, ovo je projekat našeg poznatog arhitekte Gojka Todića, koga su zvali dvorski arhitekta kraljevine Jugoslavije. Sagrađen je 1938. godine i da stavimo na stranu da li je zaštićen od strane Zavoda za zaštitu spomenika i da li je zabranjeno njegovo rušenje ili ne, gde je naša moralna obaveza i neki patriotski čin da sačuvamo neke objekte koje su nam neki veliki ljudi ostavili u korišćenje i kako smo došli do toga da se jedan takav objekat nađe u fazi rušenja - zaključio je Veličković.

Na mestu parnog kupatila u Aranđelovcu, u parku Bukovička banja će biti izgrađen hotel.

U okviru ovog istorijskog kompleksa, koji je izgrađen početkom 20. veka, nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora.

U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

Pritom je investitor bio u obavezi da uz potvrdu prijave radova i uz građevinsku dozvolu dostavi i Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a ona je tek na javnom uvidu koji traje do 10.10.2022.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati