Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

30. 09. 2022. 12:47 11

Škole kao partijski plen, snimak iz Niša uzburkao Srbiju

Da je neko ko ima ingerencije od strane partije, u jeku izbora direktora u OŠ "Dušan Radović", rekao je aktuelni načelnik Nišavskog okruga Petar Babović u telefonskom razgovoru sa jednim članom školskog odbora, nakon čega je umesto imenovanja odabranog direktora, reagovala Republička prosvetna inspekcija i konkurs je poništen. U originalnom telefonskom razgovoru čuje se da ugovaraju sastanak i da se obojica pozivaju na stranačke zadatke, pišu Južne vesti.

Opozicija traži odgovornost, sindikati osporavaju legitimitet, a organizacije koje se zalažu za bolje obrazovanje zaključuju da je sve posledica nedostatka sistema i da bi u školama trebalo da rade najbolji.

Prošlo je nedelju dana otkako je javnost imala uvid u cenzurisani snimak razgovora u kom se načelnik Nišavskog odbora predstavlja kao "neko ima ingerencije" ispred stranke i isto toliko od kako nadležni ne odgovaraju na pitanje SSP-a - "Odakle ingerencije načelniku Okruga da se bavi prosvetom?"

Na pitanja Južnih vesti upućena školi OŠ "Dušan Radović" nakon što je aktuelni v. d. direktora Miodrag Plavšić otkazao zakazani sastanak sa novinarkom, ćuti se već više od 10 dana.

Prema informacijama do kojih je ovaj medij došao i na osnovu originalnog snimka, razgovor se odigrao u prvoj polovini maja meseca, nekoliko dana pre predstavljanja kandidata na konkurs za direktora škole koji je raspisan marta meseca, a nakon čega je usledio niz neočekivanih događaja za zaposlene u toj školi, kako opisuju.

U originanom snimku, u kom ugovaraju viđanje, obojica su se pozivala na stranački uticaj prilikom delegiranja u toj školi.

Babović: Pretpostavljete zbog čega vas zovem?

Član školskog odbora: Ne znam.

Babović: Oko škole Duško Radović.

Član školskog odbora: Dobro, da?

Babović: E, pa ja sam neko ko ima ingerencije, a vi ste delegirani tamo.

Član školskog odbora: Jesam, u školskom odboru ispred naše partije.

Babović: Tako je, a ja sam ispred partije koja ima ingerencije.

Član školskog odbora: Pretpostavljam.

Babović: Dogovaramo se onda za petak - deo je razgovora.

Da je konkurs za izbor direktora prošao turbulentno, kao i da su pojedini zaposleni u toj školi bili izloženi pritiscima i pretnjama, svedočili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika, koji su iskazali sumnju u legitimnost samog izbornog procesa.

- Na Nastavničkom veću, kandidat Nebojša Pužić dobio je 80 glasova, a kandidat Miodrag Plavšić 34 glasa. Na školskom odboru Nebojša Pužić je dobio 5, a Miodrag Plavšić 3 glasa. Školska uprava u Nišu je takođe konstatovala da je dokumentacija i procedura sprovedena po zakonu - naveli su iz USPR-a.

Kako su naveli, predmet je tada poslat Ministarstvu prosvete i očekivalo se rešenje o imenovanju Nebojše Pužića. Ipak, u školi se pojavljuje Republička prosvetna inspekcija da proveri ispravnost konkursne procedure i dokumentacije.

- Sumnju na opravdanost vanrednog inspekcijskog nadzora budi ponašanje određenih pojedinaca, koji su, u procesu izbora za direktora javno favorizovali kandidata koji nije dobio potrebnu većinu, o čemu postoje materijalni dokazi - dodali su iz USPR-a.

Do ovakvih situacija prilikom izbora direktora neke škole, po mišljenju Organizacije "Nauči me" dolazi zbog zakona koji ne propisuje precizne, transparentne i unapred poznate kriterijume za izbor nastavnika pri zapošljavanju.

- Dok njih ne bude i dok zakon ne bude garantovao da takvi kriterijumi važe za svaku osnovnu i srednju školu u Srbiji, postoje i postojaće prostor za različite vrste manipulacija. Potreban nam je sistem koji će učiniti da u školama sa našom decom rade najbolji nastavnici - navode iz "Nauči me".

Prema dokumentima vidljivih na sajtu škole, pre tačno nedelju dana održana je sednica na kojoj su ponovo predstavljeni kandidati, ali zapisnika, kao i kada je reč o većini sednica, nema.

Pored pitanja upućenih školi još 16. septembra, redakcija Južnih vesti poslala je Zahtev za pristup informacijama kojim je zatražila sva dokumenta koja se tiču poništenja prvog konkursa, glasanja, članova školskog odbora, rešenja Republičke prosvetne inspekcije, kao i novog konkursa od jula meseca, a rok za dostavu ističe u petak.

Takođe, za komentar je upitan i Babović koji nije odgovorio na pitanja. Prema saznanjima Južnih vesti i nezvaničnim informacijama, škola "Duško Radović" nije jedina za koju se "partijski interesovao" Babović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati