Srbija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

19. 05. 2022. 06:00 21

"Ako cena još padne, uništićemo sve jagode"

Od slasti jagoda, koje se uveliko beru, proizvođači u Mačvi i Pocerini se ove godine neće ovajditi. Ne pamte da su majske jagode ikada prodavali jeftinije. "Šta se ovo događa sa cenom jagoda" je ovih dana najčešće pitanje među jagodarima i nijedan odgovor im nije razuman, pošto su u proizvodnju uložili mnogo više nego lane, a jagodama cena pada iz dana u dan.

- Juče smo na kvantašu u Šapcu prodali dvadesetak gajbica po 200 dinara za kilogram, a danas je cena pala na 100 do 130 dinara - kaže Dragiša Martinović.

Sa 40 ari pod jagodom, po njegovoj proceni, ove godine neće zaraditi ni dinara. Biće dobro, kaže, ako računica na kraju sezone ne pokaže - gubitak.

- Sa cenom od 280 do 300 dinara može da se zaradi, sve ispod toga je propast. Do sada sam uspeo da prodajom prvih jagoda koje su imale dobru cenu isplatim preprate u apoteci, a za dalje je neizvesno šta će da bude. Ako cena padne do 80 dinara, kao što se priča da će se toliko plaćati jagoda za industrijsku preradu, nećemo je ni brati nego ću sve uništiti tanjiračom - ogorčenje Vulović.

Miljana Đurić iz Uzveća, koja uzgaja jagodu 20 ari, sinoć je preživela šok kada je kupac iz Beograda vratio 50 kilograma koje je prekjuče pazario po 130 dinara.

- Ne znamo šta da radimo sa jagodom. Hladnjače još nisu počele otkup, a da bi se jagoda odnela na kvantaš treba platiti gorivo i ulaz po svakoj gajbici i na kraju berače koji uzimaju 350 dinara po satu. Pa i ako uspeš da prodaš jagode po 100 dinara, kad sve platiš zarade nema nigde. Ovo je prava katastrofa - žali se ona.

U ovom trenutku cenu jagode diktiraju nakupci koji svakodnevno obaraju cenu, nekada i u toku dana. Ceh uvek plaćaju krajnji potrošači koji zadovoljstvo da se zaslade jagodama iz piljarnica i sa pijačnih tezgi moraju da plate do 350 dinara po kilogramu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati