Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

S. M.

13. 05. 2022. 17:05 22

Radnici u strahu, ne znaju ko ostaje na poslu

Javno komunalno preduzeće "Hammeum" uskoro će da doživi transformciju, a radnici poslednjih dana strahuju da li će ostati bez posla. I dok mnogi tvrde da je do ovoga došlo kako bi se izvršila racionalizacija i "otkačili" oni koji su iz mnogih razloga primljeni poslednjih godina, drugi misle da je u pitanju politička osveta lokalnih naprednjaka prema onima koji nisu podobni. Za sada se još uvek zvanično ne zna sudbina 270 stalno zaposlenih radnika, a od ovog najvažnijeg prokupačkog preduzeća faktički nastaju tri.

Reč je o uskoro novoformiranom Javnom preduzeću "Gradski vodovod" koje će imati najviše 145 zaposlenih i iz dosadašnjeg preduzeća uzima voodovod, kanalizaciju i groblje.

U JKP "Hammeum" ostaju oni koji ne mogu da se raspodele, kao što su zaposleni u Fondu za stočarstvo, eko fondu i drugi koji su na primer radili na groblju, u vodovodu ili nekom drugom delu preduzeća, a treći deo uzima koncesionar, koji je jedno privatno preduzeće iz Beograda. Ono je u obavezi da primi 30 zaposlenih, a dobija zelenilo, parking servis, pijacu i čistoću.

Sudbina JKP „Hammeuma" se ne zna, ali se pominje likvidacija nakon odvajanja, koje bi trebalo da potvrdi lokalna
skupština krajem maja. Radnicima se nudi i otpremnina u visini od 890.000 dinara. Ipak, naši sagovornici, još uvek precizno ne znaju šta će se dogoditi sa bilo kim iz preduzeća koje se odvaja, te među njima vlada panika i svi pokušavaju da pronađu način da se nađu na spisku onih koji će biti u novom "Gradskom vodovodu". Za sada niko ne želi da pređe u preduzeće koje će uzeti koncesionar, a ko u novom vodovodu stane najviše 145 radnika, a 30 preuzme koncesionar, ostaje nerešena sudbina još stotinak.

Sadašnji direktor JKP "Hammeum" Saša Stošić kaže da bojazni nema i da će se svi zaposleni obezbediti, a da JKP "Gradski vodovod" preuzima sve dosadašnje radnike koji su važni za ovu delatnost.

- Rađena je anketa i ima šezdesetak zainteresovanih za otpremninu. Trenutno radimo deobni bilans, koji nam je najvažniji -kazao nam je Stošić.

Grad Prokuplje je bio zadužen za izbor koncesionara, a on je zapravo i predložio podelu preduzeća. Nezvanično smo saznali da hoće da smanje broj zaposlenih u upravi, ali mnogi misle da je sve trebalo uraditi bez koncesionara i bez odvajanja.

I dok nadležni smatraju da je ovo idealno rešenje, opozicione stranke u Prokuplju tvrde da je besmisleno da se deli preduzeće koje drži čitav grad.

- Prave se politički spiskovi i samo podobni će ostati. Poslednje dve godine lokalna vlast je svesno uništavala preduzeće kako bi ga lakše prodali. Besmisleno je na primer to što će koncesionar mesečno plaćati pola milina dinara, na godišnjem nivou šest miliona dinara, a Grad Prokuplje će ga subvencionisati sa 55 miliona godišnje. Koja je tu računica i zašto je uopšte bilo potrebe da se obezbedi koncesionar, kada se iz para građana Prokuplja daje toliki novac. Zar nije bilo bolje da sve ostane isto - pita se predsednik Demkratske stranke u Prokuplju Slaviša Momčilović.
On dodaje da će ova stranka podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih, posebno što se koncesionaru daje i pijaca, čak i ova koja se trenutno gradi, a za koju je dato tri miliona evra. Demokratama će se u podnošenju krivične prijave pridružiti i prokupački odbor Stranke slobode i pravde, koji se oštro protivi otpuštanjima u ovim neizvesnim ekonomskim uslovima.

- Ukoliko lokalna samouprava nije sposobna da obezbedi poslove radnicima izaći ćemo sa programom restruktuiranja i pronaći način da niko ne ostane bez posla. Sramota je što lokalna vlast nije obavestila građane Prokuplja koliko grad Prokuplje gubi, a koliko dobija ovakvim rešavanjem problema - kažu u OO SSP Prokuplje.

JKP "Hammeum" je formirano kao preduzeće 2015. godine kada je SNS došao na vlast. Ta odluka je tada pravdana smanjenjem troškova javnih preduzeća, ali je opet svako imalo svog rukovodioca, čak i svoju sekretaricu. U tom trenutku bilo je 300 radnika. Kasnije je broj smanjen na 270 zaposlenih, zbog onih koji u otišli u penziju, ali je u međuvremenu i primljeno dosta novih. Trenutno, iako je preduzeće pred zvaničnm podelom, preko javnih radova primljeno je više lica, kao potrebna radna snaga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

Pas obožava sladoled