Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

Direktno.rs

13. 05. 2022. 14:39 0

"Vučeviću, hoće li drvoredi završiti u stranačkoj furuni?"

- Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" najavilo je da će zbog godina, bolesti i klimatskih i mehaničkih uticaja dotrajala stabla zameniti novim. Najavljena akcija ne bi bila toliko zabrinjavajuća da ovo preduzeće godinama unazad nema zle namere prama novosadskom zelenilu. Naime, "stručni" kadar JKP "Gradsko zelenilo" u velikoj meri je sam doprineo da usled "bolesti i klimatskih i mehaničkih uticaja" nestanu gotovo celi drvoredi - saopštio je Resorni savet za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad.

"Stabla na novosadskim ulicama žrtve su, pre svega, previše agresivnog orezivanja. Takozvani "topping" odavno je prevaziđen vid kontrole raste krošnje, kojim se maksimalno uklanja drvna masa. Nekada je potrebno i po dve-tri sezone da se ovi goli stubovi ponovo ozelene, što mnoge vrste ne mogu da prežive. Ovako unakažene drvorede dodatno ugrožava to što rastu na veoma ograničenom prostoru, a neretko u neposrednoj blizini cevovoda. Svi radovi i kopanja slabe koren, pa nije čudo što stabla oboljevaju, grane postaju krte i padaju po automobilima.

Ovo je posebno zabrinjavajuće u svetlu sve očiglednijih klimatskih promena, jer je poznata uloga zelenila u regulaciji temperature u urbanim sredinama. Iako "Zelenilo" obećava sadnju novih stabala, jasno je da sadnica nema isti potencijal kao drvo staro dvadeset ili trideset godina.

Nameće se logično pitanje: zašto su gradske vlasti alergične na hlorofil? Građani nam sugerišu da odgovor možda treba tražiti u ceni kubika drva i javna je tajna da svako posečeno drvo u Novom Sadu završava u furunama lokalnih SNS aktivista i sigurnih glasova. Gradonačelniče Miloše Vučeviću, da li je to istina?", pita u saopštenju Resorni savet za zaštitu životne sredine GO SSP Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

70 konja