Srbija

S. M.

05. 05. 2022. 08:13 3

"UGUŠIĆU SE" Pale otpad i truju građane, inspekcije i sudovi im ne mogu ništa (VIDEO)

Vlasnik Demontaža olupina “Turčin D 016” Nenad Idić i vlasnik Demontaža olupina, sakupljanja i transporta sekundarnih sirovina “Ljupi” Maksut Šabanović, obojica iz Ulice Solunskih ratnika, su pravna lica koja godinama unazad godinama pale otpad u Radničkom naselju u Leskovcu i zagađuju vazduh i životnu sredinu.

Iako su protiv njih dvojice nadležne inspekcije u nekoliko navrata pisale prekršajne kazne, a “Turčinu” je doneto rešenje o zabrani obavljanja delatnosti, oni i dalje uspevaju da rade i truju okolno stanovništvo jer konstantno ulažu žalbe višim sudskim distancama.

Naime, U Radničkom naselju u Leskovcu skoro 20 godina bukvalno ne može da se diše, a kuće su često u magli, i to sve zbog obližnjih otpada na kojima se pale sirovine. Od Ulice Solunskih ratnika, pa preko celog naselja Slavka Zlatanovića, sve do Vlajkove ulice, prostire se gust crni dim koji pritom emituje nesnosni smrad.

- Tako je bilo i u dane prvomajskih praznika, skoro tokom celih dana i noći. Veš ne smeš da izneseš na terasu da prostreš, on se usmrdi. Kada otvoriš prozore, to nesnosno smrdi. Umesto svežeg vazduha u kući od tog dima zaradiš kašalj. Bilo je nesnosno. Ja ću uskoro morati da se selim odavde jer imam astmu. Ugušiću se - komentariše Leskovčanka koja živi u Ulici Solunskih ratnika. Na nesnosni smrad žale se svi stanari Radničkog naselja.

U Odseku za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca nam je rečeno da prijava građana za vreme praznika nije bilo, iako oni tvrde suprotno.

Ipak, kako ističu nadležni, prijava je bilo ranije, pokušaja sankcionisanja takođe, čak i rešenja o zabrani rada, ali su pomenuti zagađivači nastavili bukvalno neometano da truju svoje komšije.

U nastavku vam prilažemo odgovore koje smo dobili od nadležnih organa, na otvoreno pitanje ko zapravo štiti “Turčina” i “Ljupija”:

- Inspekcija za zaštitu životne sredine, na osnovu izdatih naloga, u skladu sa planom i programom rada Odseka za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine, u decembru 2021.godine, po službenoj dužnosti izvršila je dva redovna inspekcijska nadzora nad nadziranim subjektom Nenadom Idićem, pr, Demontaža olupina TURČIN D 016, Leskovac, ul.Solunskih ratnika br.40 i jedan vanredni inspekcijski nadzor.

O izvršenim inspekcijskim nadzorima sačinjeni su zapisnici o inspekcijskom nadzoru, doneta su 2 Rešenja o zabrani obavljanja delatnosti i podneta 2 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Na 2 Presude Prekršanog sudu uložene su Žalbe Prekršajnom apelacionom sudu, Odeljenju u Nišu, dana 04.04.2022.godine, zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog odluke o prekršajnim sankcijama odnosno visine izrečene novčane kazne i zbog bitne povrede odredaba prekršajnog postupka.

Dana 10.12.2021.godine, izvršen je vanredni inspekcijski nadzor, na osnovu naloga izdatog od strane šefa Odeljenja, nad nadziranim subjektom Nenadom Idićem, pr, Demontaža olupina TURČIN D 016, Leskovac, ul.Solunskih ratnika br.40 i tom prilikom je uočeno da je zapaljeno oko 0,5 tona otpada (automobilska sedišta, dušeci, razni delovi automobila,…). O utvrđenom stanju sačinjen je zapisnik, doneto rešenje i podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U istom periodu izvršena su 2 inspekcijska nadzora nad nadziranim subjektom Maksutom Šabanovićem, pr, Demontaža olupina, sakupljanje i transport sekundarnih sirovina "LJUPI“ Leskovac, ul.Solunskih Ratnika bb. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja sačinjeni su zapisnici, doneta rešenja i podneta dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. U navedenim kontrolama nisu uočeni tragovi paljenja otpada - navodi se u odgovoru nadležne inspekcije.

Kako se dodaje, Odsek za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca redovno vrši kontrolu nad subjektima koji obavljaju delatnost skladištenja otpada.

 - Od početka ove godine inspektori Odseka za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Leskovca po službenoj dužnosti izvršili su 3 redovna inspekcijska nadzora i 1 vanredni inspekcijski nadzor kod nadziranih subjekata koji se bave skladištenjem otpada.

Istom prilikom Vas obaveštavamo da je u okviru 9 predmeta Odsek za poslove inspekcije za zaštitu životne sredine postupao počev od 01.01.2022.godine, obzirom da kod pojedinih predmeta nije doneta odluka nadležnog Prekršajnog suda u Leskovcu i Prekršajnog apelacionog suda, Odeljenja u Nišu - zaključuje se u odgovoru nadležnih.

Dodaju i to da se nadzori redovno vrše i nad subjektima koje smo naveli u pitanju.

Ipak, video u nastavku priloga je dokaz da ovi subjekti i dalje zagađuju jedan ceo deo Leskovca bez ikakvog nadzora.

Po izveštajima stručnjaka pri paljenju guma ili plastike oslobađaju se razni zagađivači. Za neke postoje zakonski propisane gornje granice izlaganja – PM čestice, ugljen monoksid,oksidi sumpora, oksidi azota i isparljive organske materije.

A za neke ne postoje gornje granice izlaganja odnosno imaju štetan uticaj na zdravlje čak i u veoma malim količinama i tu spadaju hemikalije kao što su policiklični aromatični ugljovodonici (PCB), dioksini, furani, hlorvodonik, benzen, polihlorovani bifenili i metali poput kadmijuma, nikla, cinka, žive, hroma i vanadijuma.

Dodatni problem u Leskovcu je što veliki deo ovih zagađujućih materija i hemikalija niko ne meri i ne kontroliše.

- Zakon o zaštiti vazduha propisuje da u slučajevima kada postoji osnovana sumnja da je došlo do zagađenja vazduha koje može narušiti zdravlje ljudi i/ili životnu sredinu (što je svakako ovde slučaj) MORAJU se obaviti namenska merenja nivoa zagađujućih materija. Nakon toga se blagovremeno obaveštava javnost kako bi što manje bila izložena ovim štetnim uticajima.

Međutim, Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca smatra da nije nadležno da donosi ovu odluku i samim tim da vrši neophodna merenja. Ne zna ni ko je za to nadležan. I tako godinama unazad - navode iz pravnog tima Udrženja “Tim 42”.

I dok se gradske vlasti bave pravnim formalnostima, nadležnostima i ignorisanjem problema, građani i građanke više decenija narušavaju svoje zdravlje udišući ko zna šta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati