Srbija

S. M.

01. 05. 2022. 13:35 8

Protest ispred Jure: Radnici nisu robovi! (FOTO)

Radnici sa juga Srbije danas su u Leskovcu držali protest ispred fabrike "Jura" i poručili da radnici u Srbiji nisu robovi i da će oni poštovati poslodavce i političku elitu, koliko isti poštuju njih. Skup je započet na leskovačkom trgu, a skup je organizovao Savez samostalnih sindikata Srbije, kao podršku predsedniku sindikata iz Leskovca Predragu Stojanoviću koji je zbog svog sindikalnog rada dobio otkaz u "Juri" i u toku je sudski proces. Prema procenama na skupu je bilo više stotina radnika.

- Naš stav je da se u Srbiji poštuju zakon, Ustav, radnička i sindikalna prava. Poštovaćemo poslodavce i političku elitu koliko ona poštuje nas. Nećemo dozvoliti eksploataciju ni diskriminaciju i borićemo se za dostojanstvene zarade i uslove rada - rečeno je tokom obraćanja ispred fabrike Jure.

Radnici su podsetili na težak položaj koji imaju poslednjih godina i na nepoštovanje osnovnih prava radnika. Kao primer su naveli da porodilje, pošto se vrate sa bolovanja rade sve tri smene, ne dobijaju posao za stalno, već su zamene i nemaju prava na dostojanstven život. Pre dva meseca su zaposleni radili po dvadeset dana bez slobodnog dana, a prošle godine su smene trajale i po četrnaest sati. Svo to kršenje osnovnih radničkih i ljudskih prava, doživelo je kulminaciju radnici neće da trpe torturu poslodavaca.

- Plate u Leskovcu su najniže u Srbiji, a za topli obrok smo do skoro dobijali svega 150 dinara po danu. Za taj novac u fabričkoj kantini ne može ništa da se kupi. Neka oni dođu da jedu posle osam sati napornog rada za te pare - jadaju su se radnici.

Ovm prilikom je simbolično postavljena kutija za dobrovoljne priloge za prikupljanje para za kupovinu jednog vozila Inspekciji rada, uz opasku da je ista već dva dobila na poklon od "izrabljivača naroda i radnika, odnosno Aptiva".

Na samom kraju protesta, radnici su na ogradi fabrike "Jure" stavili Zakon o radu, kako bi podsetili poslodavce da je vreme da se on poštuje!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati