Srbija

S. M.

26. 02. 2022. 12:52 6

ŠIROKO Za prskanje protiv komaraca 20 miliona

Za dezinsekciju i deratizaciju Grada Niša u ovoj godini izdvojeno je 20 miliona dinara, po deset iz budžeta i budžetskih rezervi, saznaje Direktno.rs u Gradskoj upravi Niš. Prošle godine je za ovu stavku izdvojeno daleko manje para.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je to bilo 12 miliona dinara, a prema pisanjima medija, situacija je drugačija. Prvo je izdvojeno pet miliona, zatim povećano na deset, mada na kraju ni to nije potrošeno jer se kasnilo sa zaprašivanjem, pošto je kasnio tender.

- Grad Niš izdvaja 20.000.000 dinara za dezinsekciju, od toga 10.000.000 naknadno iz budžetskih rezervi. Prošle godine je to koštalo 6.000.000 i prskali su jesenas, kad komaraca nije ni bilo. Ove godine skoro tri i po puta više. Pa, je l' protiv krokodila prskate - pitala je nadležne u Nišu predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević, na svom Tviter nalogu.

Ona je podsetila da su, primera radi, udruženja invalida ove godine ostala bez direktnih budžetskih sredstava, ali su zato enormno uvećana ova za dezinsekciju.

Kako je reč o istoj površini, jer Grad Niš nije mogao za godinu dana da se teritorijalno proširi duplo, kako bi se povećala površina koja se tretira, niti postoje mere koje mogu da predvide broj insekata koje treba uništiti, pomalo je diskutabilno ovo uvećanje sredstava koja se izdvajaju za ovu stavku.

Zbog nedoumica koje su se javile, obratili smo se gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, koja je u svom pisanom odgovoru potvrdila naša saznanja da je ove godine predviđeno 20 miliona, a prošle godine, kako ona tvrdi, 12 miliona.

- Prošlim ugovorom nije bilo obuhvaćeno tretiranje larvi komaraca zbog kasnog raspisivanja nabavke, a koje su inače bile predviđene programom. Prošlim ugovorom zbog kasnog raspisivanja je dezinsekcija u školama, predškolskoj ustanovi i javnim zgradama sprovođena samo jednom, a programom je planirano da se radi kvartalno. Poskupljenje, odnosno promena cene na trzištu je takođe uticala na korekciju u odnosu na prošlu godinu - objasnila je Sotirovski ovu razliku u visini sredstava koja su izdvojena.

Ona je dodala da je na višu cenu uticalo i to što će ove godine da se angažuje poljoprivredna avijacija.

- Važno je da se ne dogodi da zbog nerealne procene raspisani tender bude oboren, jer onda ponovo kasnimo za kvalitetno tretiranje tih insekata - dodala je ona.

Priznala je da se prošle godine kasnilo, ali je za to okrivila izradu Elaborata koji grad nije imao.

Upućeni ipak kažu da je to previše novca za insekte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati